CureVac kaotas pea poole oma väärtusest pärast Covid-19 vaktsiinitestide ebaõnnestumist

Ronald Reinap
, reporter
Copy
CureVac
CureVac Foto: Frank Hoermann/Sven Simon Via Www.imago-images.de

CureVaci aktsia langes neljapäeval üle 40 protsendi, kuna Saksa biotehnoloogia ettevõtte koroonavaktsiin osutus esialgses uuringus vaid 47 protsendi ulatuses tõhusaks, mis vähendas investorite usaldust võrreldes konkurentidega.

CVnCoV nime all tuntud vaktsiinisüsti ebatõhusus ilmnes umbes 40 000 vabatahtlikuga tehtud uuringu vaheanalüüsist. CureVac mainis ka varem kolmapäeval, et uued koroonaviiruse variandid on osutunud takistuseks, vahendab Reuters.

BioNTech/Pfizeri ja Moderna vaktsiinide, mis sarnaselt CureVaciga põhinevad mRNA tehnoloogial, hilisema faasi uuringutes oli tõhusus üle 90 protsendi, kuid need toimusid siis, kui koroonaviiruse algversioon oli domineeriv. Nende vaktsiinide andmed on aga seni siiski näidanud, et nende kaitse uute variantide vastu on ainult mõnevõrra nõrgem.

«See võib seada kahtluse alla nende mRNA platvormi konkurentsivõime,» ütles finantsteenuste pakkuja Jefferies CureVaci uuringu kohta koostatud märkuses.

CureVaci aktsia langes Frankfurdi börsil 44 protsenti kella ühese seisuga Eesti aja järgi, kaubeldes oma viimase seitsme kuu madalaimal tasemel ning vähendades ettevõtte turuväärtust enam kui 6 miljardi euro võrra.

Jefferiesi analüütik ütles, et CureVaci näitajad olid teravas vastuolus Novavaxi sel nädalal avaldatud tulemustega, mis näitasid, et nende eksperimentaalne Covid-19 vaktsiin oli üle 90 protsendi ulatuses tõhus, hõlmates sealhulgas mitmesuguseid koroonaviiruse variante.

Siiski oli CureVac peaaegu sama tõhus kui Sinovaci vaktsiin, mis Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul oli 51 protsendi ulatuses tõhus sümptomaatilise haiguse ennetamisel, mis viib selle sammu võrra lähemale kasutuselevõtule madala ja keskmise sissetulekuga riikides COVAX-platvormi raames. WHO andis selle kuu alguses Sinovaci süstile heakskiidu.

CureVaci tegevjuht Franz-Werner Haas ütles New York Timesile antud intervjuus, et ettevõte kavatseb endiselt taotleda Euroopa Ravimiametilt (EMA) heakskiitu.

CureVaci ainsa suurema tarnelepingu kohaselt kindlustas Euroopa Liit novembris kuni 405 miljonit annust vaktsiini, millest 180 miljonit on valikuline.

CureVaci tehnoloogiale panustades tegi Suurbritannia veebruaris tingimusliku 50 miljoni annuse tellimuse veel arendamata vaktsiinidele, mis põhinevad uuringus katsetatud tootel.

Pärast vahetulemusi ütles Euroopa Komisjon, et nad ootavad ära lõplikud tulemused ja ELi ravimiameti hinnangu, enne kui astuvad mingeid samme, ütles ELi täitevvõimu pressiesindaja neljapäeval toimunud pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles