Taani meemiaktsia kaotas enamiku väärtusest pärast ravimi tagasilööki

PM Majandus
Copy
Orphazyme logo.
Orphazyme logo. Foto: NIKOLAJ SKYDSGAARD

Orphazyme vähendas reedel oma finantsprognoosi, kuna USA tervishoiuametnikud lükkasid tagasi nende peamise ravimikandidaadi taotluse, mistõttu Kopenhaageni börsi esimene «meemiaktsia» kaotas rohkem kui poole oma väärtusest.

 

Biotehnoloogilise ettevõtte aktsia, millel ei ole veel ühtegi heakskiidetud ravimit ega tuluallikat, on viimasel ajal liikunud nagu Ameerika mägedel sarnaselt teiste «meemiaktsiatega», kuna investorid ostsid enne USA Toidu- ja Ravimiameti (FDA) otsust rohkelt firma aktsiaid, vahendab Reuters.

Orphazyme teatas reedel, et nende taotlus FDA heakskiidu saamiseks arimoklomoolile, mis on geneetilise haiguse Niemann-Picki tõve C-tüübi ravi, ei olnud edukas. Selle tulemusel prognoosis firma, et selle aasta tulud jäävad oodatust väiksemaks ja ärikahjum on oluliselt suurem, mis sunnib ettevõtet kulusid kärpima.

Antud teate tõttu kukkus Taani biotehnoloogilise ettevõtte aktsia Kopenhaageni börsil koguni 52% kella neljase seisuga Eesti aja järgi.

«Orphazymel ei ole raha ega olulisi projekte. Investorid on pannud oma raha täiesti ebareaalsesse stsenaariumisse, mis on ajendatud «meemitendentsidest»,» kirjutas Põhjamaades tegutsev börsimaakler Nordnet oma klientidele saadetud teates.

Orphazyme, mis on noteeritud Kopenhaagenis ja New Yorgis, prognoosib nüüd 2021. aastal 670-700 miljoni Taani krooni (90-94 miljonit eurot) suurust ärikahjumit, samas kui varasemalt prognoositi 100-150 miljoni krooni suurust kahjumit.

«Orphazyme aktsionäride esindajana ja aktsionärina olen äärmiselt pettunud,» ütles ravimitootja juhatuse aseesimees Bo Jesper Hansen oma avalduses.

Ettevõte ütles, et FDA on oma kirjas öelnud, et ravimi tõhususe tõestamiseks on vaja täiendavaid kvalitatiivseid ja kvantitatiivseid tõendeid. Ravimitootja ütles, et nad jätkavad dialoogi FDA-ga ja jätkab ravimi heakskiitmise taotlemist Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles