Nafta hind tegi taas uue rekordi (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Nafta ja kütusetoodete hinda on tabanud tõeline ralli
Nafta ja kütusetoodete hinda on tabanud tõeline ralli Foto: Tairo Lutter

Toornafta barreli hind kerkis 75 barrelile ja ligineb jõudsalt tasemeteni, mida nähti viimati 2018. aastal.
 

Hommikul oli nafta hind jõuliselt tõusnud. Brenti toornafta barreli hind kerkis 0,3% 75,1 dollari tasemele. USA sort WTI toornafta kallines 0,1% 73,7 dollarile barrelist. Sellega jõudis hind ette aasta alguse Goldman Sachsi ennustusest: investeerimispankurid ütlesid toona, et 75 dollarini kerkib nafta hind tänavu alles kolmandas kvartalis.

Nii kõrget nafta hinda kui praegu nähti viimati 2018. aastal, kuid sealtmaalt on ta järsult langenud. Tänavu aasta alguses sai hinnaralli uue hoo sisse, kui selgus, et majandused ja riigid keeratakse koroonapiirangutest lahti ning nõudlus nafta järele on kärmelt taastumas. Hinnatõusule ei ole piiri ette saanud ka naftakartelli OPEC+-i sellesuvised tootmispiirangute leevendamised. Seda enam, et võib eeldada, et naftast elatuvad riigid ei kiirusta ehk üleliia kõrge hinna korral kõiki naftakraane avama. Viimastel kuudel on nafta hinda allapoole suruda suutnud ainult ootus, et Iraan pääseb piirangutest vabaks ja pääseb taas oma barrelitega maailmaturule. Kuna USA on pannud Iraani sanktsioonide alla, on praegu Iraani nafta suurimaks ostjaks Hiina.

Alates aasta algusest on Brenti sordi hind kerkinud 45%.

Nüüd ongi läinud lahti uus ennustamisring: Bank of America on juba öelnud,et uuel aastal peaks hind tõusma 100 dollarini barrelist ning hinnatõusu prognoosivad ka teised analüütikud.

Tinanial Times kutsus möödunud nädalal rea analüütikuid ja turueksperte välja ning laias laastus nähti kolme põhjust, miks hinnale nähakse tõusu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles