Kuidas oma sääste kiire inflatsiooni eest kaitsta? (4)

Erkki Erilaid
Copy
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem.
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kiirenev inflatsioon kärbib hoiustel seisva raha väärtust. Kaotuste vältimiseks soovitavad eksperdid investeerida oma säästud ettevõtete aktsiatesse, mis suudavad hindade kerkides ka oma kaupu kallimalt müüa.

Hiljuti jahmatas turge USA teade 5-protsendilisest inflatsioonist, ka Euroopa Liidus tõusis inflatsioon mais 2 protsendini. Ka Eestis kerkis tarbijahinnaindeks aastaga suuresti mootorikütuste järsu kallinemise tõttu 3,6 protsenti. Keskpangad prognoosivad, et hinnatõus võib odava laenuraha ja tugeva nõudluse tingimustes küll jätkuda, kuid pigem lühiaegselt, sest majanduste taastudes kriisieelsele tasemele annab hinnasurve järele. Samas prognoosivad mitmed analüütikud, et inflatsioon jääb kriisieelsest tasemest märkimisväärselt kiiremaks veel aastateks.

Mida kallimaks lähevad tooted ja teenused, seda rohkem kaotab oma väärtust hoiustel seisev raha, millele pangad praegu sisuliselt intressi ei maksa. Eesti majapidamiste säästud on samas pandeemia-aastaga kasvanud 15 protsenti, üle 10 miljardi euroni. Piirangute leevenemisel on pankades seisvat raha küll agaramalt kasutama hakatud, kuid osa inimeste säästetud eurode ostujõust läheb siiski tarbijahindade tõustes kaotsi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles