Amazon kasutab ettevõtete peal uskumatuid jõuvõtteid (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Amazoni laotöötaja
Amazoni laotöötaja Foto: CLODAGH KILCOYNE/Scanpix

Tahad teha Amazoniga äri ja oled juhtumisi börsifirma? Siis pane vaim valmis - pead Amazonile jupi oma firmas võileivahinnaga maha müüma ja pärast ähvardab veel ülevõtmine.
 

Et äri ajamine Amazoniga pole alati lust ja lillepidu, teavad kõik. Vähemtuntud on info, mille sai kätte Wall Street Journal. Nimelt kirjutab leht, et kui börsifirma tahab Amazoniga koostööd teha, siis nõuab Amazon lepingut, mis võimaldaks tal osta 15% börsiettevõttest optsioonide näol, mis võimaldaks tal osta pärast see osalus välja tegelikust väärtusest madalama summa eest.

See pole veel kõik: osade ettevõtete puhul tahtis Amazon lisaks saada esindusõigust firma nõukogus. Samuti õigust, et kui ettevõttele peaks tehtama ülevõtupakkumine, siis tohib Amazon neid eelisõigusega üle pakkuda.

Wall Street Journalile rääkisid nendest jõuvõtetest eraintervjuudes mitmed ettevõtjad, kes nentisid, et neil oli tunne, et see oli pakkumine, kus ei tohtinud "ei" öelda.

Amazon on USA regulaatoritele oma erinevate äripraktikate tõttu pinnuks silmas ning konkurentsiamet veab temaga siiani üsna tulutult vägikaigast.

Amazonile pole erinevad süüdistused siiani midagi teinud, firma turuväärtus on ületanud triljoni dollari piiri ja ettevõtte looja ja juht Jeff Bezos on Bloombergi andmetel 199 miljardi dollari suuruse varandusega maailma rikkaim inimene.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles