Tänane saatuslik kohtumine võib nafta hinna rallima panna (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Tankla. Kütusehinnad on tänavu kõvasti kerkinud.
Tankla. Kütusehinnad on tänavu kõvasti kerkinud. Foto: Tairo Lutter

Kui algul tundus, et naftakartell OPEC ja tema liitlased leevendavad toomispiiranguid ka uuel aastal, on mõnele naftariigile uus ja kõrgem nafta hind vägagi mokkamööda. See tekitab naftakartellis pingeid ning mõjutab hoogsalt nafta hinda.

Alguses pidi see paljas formaalsus olema: eelmisel nädalal kohtusid OPEC+ riigid, et otsustada ära tootmispiirangute leevendamine 2022. aastal. Koroonakriisist tingitud piirangud olekski olnud plaanis lasta vabaks 2022. aprillikuus.

Aga siis otsustasid Ühendemiraadid, et neile see ei sobi ning neljapäeval blokeerisid nad uue otsuse. Reuters kirjutab, et Ühendemiraadid ei blokeeri otseselt tootmismahtude suurendamist, vastupidi. Nad on huvitatud sellest, et saaksid ise rohkem toota – aga selleks on neil vaja, et OPEC nende tootmismahtu teistmoodi vaataks. Kui praegu on Ühendemiraatide päevane naftatootmine fikseeritud 3,2 miljoni barreli tasemel, siis nüüd loodetakse see tõsta 3,8 miljonile barrelile. Naftaliitlaste arutelu jätkus veel nädalavahetusel, kuid head otsust ei tulnud.

Praegu on tootmispiirangute päevane maht 5,8 miljonit barrelit ning eksperdid kardavad, et kui varsti leevendust ei tule, siis jätkab nafta hind rallit. Hommikul oligi Brenti toornafta barreli hind üle 76 ja WTI toornafta barreli hind üle 75 dollari. CNBC andmetel kohtub OPEC täna uuesti. Kui kokkulepet ei saavutata, võib nafta hind kõrgustesse söösta, kirjutab leht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles