Suurpäev käes: Eesti saab ametlikud miljardärid (7)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Wise'i ja Londoni börsi logod
Wise'i ja Londoni börsi logod Foto: Andre M. Chang

Täna on suurpäev, mil eestaste asutatud Wise’i aktsiad noteeritakse Londoni börsil ning see tähendab, et Eesti saab oma esimesed ametlikud miljardärid. 

Noteerimine toimub eeldatavasti kell 8 Londoni aja järgi (meie aja järgi kell 10), avaoksjon algab kell 7.50 (meie aja järgi kell 9.50) ja kestab eeldatavasti 190 minutit, teatas ettevõte. Prospekti järgi peaks aktsias Londoni börsil kaubeldavaks muutuma hiljemalt täna kella 11.22 Londoni aja järgi (pärast 13.22 Eesti aja järgi).

Aktsia hinda saab hakata jälgima näiteks Londoni börsi lehelt.

Wise ei noteeri aktsiaid börsil avaliku esmapakkumisega (IPO), vaid laseb müüki olemasolevad aktsiad otse.

Kuidas aktsiaid Londoni börsilt osta:

- vali internetipangas börsitähis WISE Londoni börsilt. Ettevaatust, on ka teisi Wise-nimelisi ettevõtteid, näiteks Stockholmi börsil.

- kuna firma aktsia kaupleb Londoni börsil naeltes, siis oleks investoril endal lihtsam, kui tal oleks mingi summa juba naelteks vahetatud, aga kui seda pole, pole ka hullu - pank saab reeglina ka tehingu tegemise ajal konverteerimisteenust pakkuda

- tehingut tehes tuleb tasuda nii aktsiate enda hind, panga tehingu- ja teenustasud, vajadusel valuuta konverteerimise tasu ning arvestada tuleb ka Suurbritannia nn stamp duty ehk lisatasuga, mida muidu Euroopa aktsiate puhul üldiselt ei ole

Wise'i tegevjuht Kristo Käärmann selgitas Postimehele enne jaanipäeva, et plaanib aktiivsematele klientidele jagada tasuta aktsiaid. Katseprojekt tehti mõni kuu tagasi, mille käigus said aktsionärideks 2000 aktiivsemat klienti. Ta ei osanud veel öelda, kas selleks emiteeritakse uusi aktsiaid või eraldatakse olemasolevaid. Jaanieelne teade tõi ettevõttele üle 60 000 päringu, milles Wise'i teenuse kasutajad on aktsiate ostmise vastu huvi tundnud.

Wise pole nõustunud rääkima ettevõtte soovitavast väärtusest, kuid Sky News kirjutas, et Wise’i insaiderid loodavad, et aktsiatega kauplemisega kasvab ettevõtte väärtus kuni üheksa miljardi Suurbritannia naelani (10,5 miljardi euroni, 12,7 miljardi dollarini). Nende sõnul ettevõtte väärtus üle viie miljardi naela (5,8 miljardi euro seitsme miljardi dollari) on peaaegu kindel.

Wise lõi kahe klassi aktsiate süsteemi, mis võimaldab ettevõtte asutajatel Kristo Käärmannil ja Taavet Hinrikusel, aga ka veel mõnel varajasel investoril säilitada kontroll ettevõtte üle. Tegemist on ülemikustruktuuriga, mis kestab viis aastat. Viie aasta pärast B-aktsiad tühistatakse.

Aktsiad jagunevad A-aktsiateks ning B-aktsiateks. A-aktsiatel on aktsionäride üldkoosolekul üks hääl aktsia koha, aga B-aktsial üheksa. B-aktsiad pole kaubeldavad.

Kristo Käärmann saab iga olemasoleva aktsia kohta ühe B-aktsia, teised olemasolevad aktsionärid saavad kahe aktsia kohta ühe uue. Uue aktsiate jaotuse tulemusena omandab Käärmann ühe hääle vähem kui 50 protsenti kõikidest häältest.

Wise on oma ärimahte viimastel aastatel oluliselt kasvatanud ning erinevalt paljudest teistest n-ö uue majanduse ettevõtetest on firma ka alates 2017. aastast jooksvalt kasumis olnud.

Ettevõtte müügitulu kasvas lõppenud majandusaastal (Wise'i majandusaasta lõpeb märtsiga) 302,6 miljonilt naelalt 421 miljonile naelale. Ettevõtte ärikasum oli ligi 50 miljonit naela, koondkasum aga 24 miljonit naela.

Suurem osa firma tulust tuleb eraklientidelt ning firma suurimad turud Suurbritannia ning Euroopa laiemalt.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles