Eesti sai tänu Wise'ile kaks miljardäri (8)

Romet Kreek
Copy
KRISTO KÄÄRMANN
KRISTO KÄÄRMANN Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Londoni börsil algas Wise aktsiaga kauplemine kaheksa naelase hinnaga.

Wise’I turuväärtus ulatus kaheksa naelase hinna juures 7,95 miljardi naelani ehk 9,3 miljardi euroni.

“Me võime täna näha üheksa miljardi naelast turuväärtust,” ptles Atlantic Capitali direktor John Woolfitt Reutersile. „Me usume ettevõtte pikaajalisse postiivsesse väljavaatesse.“

Eeloksjonil vahetas omaniku ligi 37 miljonit aktsiat.

„Wise’il on konkurentide Western Unioni ja Moneygrammi ees eelis, kuna ettevõte on sada protsenti digitaalne ning nad ei pea sularaha pärast hoidma valuutavahetuskontoreid,“ ütles Third Bridge’i analüütik Dan Thomas.

Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus on saanud miljardäriks.

«Igal aastal maksavad inimesed seda ise teadmata miljardite väärtuses peidetud tasusid ning Wise loodi, et seda probleemi lahendada. Need on miljardid, millest me kõige rohkem hoolime, isegi täna,» ütles täna Wise’i tegevjuht ja kaasasutaja Kristo Käärmann töötajatele peetud kõnes. «Meie börsile minek on meeletult põnev ning see on võimalik tänu paljude inimeste suurele tööle. Siiski on tähtis meeles pidada, et me oleme alles oma teekonna alguses. Raha saatmine teise valuutasse on paljudele jätkuvalt ebasoodsate valuutakursside, peidetud tasude, aeglaste maksete ning väikeses kirjas klauslite rägastik. Täna säästab Wise oma klientidele miljard naela peidetud tasusid aastas. Meie järgmiseks fookuseks on ülejäänud 149 miljardit.»

Wise’i asutajad Taavet Hinrikus (vasakul) ja Kristo Käärmann.
Wise’i asutajad Taavet Hinrikus (vasakul) ja Kristo Käärmann. Foto: TransferWise

Noteerimine toimub eeldatavasti kell 8 Londoni aja järgi (meie aja järgi kell 10), avaoksjon algab kell 7.50 (meie aja järgi kell 9.50) ja kestab eeldatavasti 190 minutit, teatas ettevõte. Prospekti järgi peaks aktsias Londoni börsil kaubeldavaks muutuma hiljemalt täna kella 11.22 Londoni aja järgi (pärast 13.22 Eesti aja järgi).

Wise'i tegevjuht Kristo Käärmann selgitas Postimehele enne jaanipäeva, et plaanib aktiivsematele klientidele jagada tasuta aktsiaid. Katseprojekt tehti mõni kuu tagasi, mille käigus said aktsionärideks 2000 aktiivsemat klienti. Ta ei osanud veel öelda, kas selleks emiteeritakse uusi aktsiaid või eraldatakse olemasolevaid. Jaanieelne teade tõi ettevõttele üle 60 000 päringu, milles Wise'i teenuse kasutajad on aktsiate ostmise vastu huvi tundnud.

Wise pole nõustunud rääkima ettevõtte soovitavast väärtusest, kuid Sky News kirjutas, et Wise’i insaiderid loodavad, et aktsiatega kauplemisega kasvab ettevõtte väärtus kuni üheksa miljardi Suurbritannia naelani (10,5 miljardi euroni, 12,7 miljardi dollarini). Nende sõnul ettevõtte väärtus üle viie miljardi naela (5,8 miljardi euro seitsme miljardi dollari) on peaaegu kindel.

Wise lõi kahe klassi aktsiate süsteemi, mis võimaldab ettevõtte asutajatel Kristo Käärmannil ja Taavet Hinrikusel, aga ka veel mõnel varajasel investoril säilitada kontroll ettevõtte üle. Tegemist on ülemikustruktuuriga, mis kestab viis aastat. Viie aasta pärast B-aktsiad tühistatakse.

Aktsiad jagunevad A-aktsiateks ning B-aktsiateks. A-aktsiatel on aktsionäride üldkoosolekul üks hääl aktsia koha, aga B-aktsial üheksa. B-aktsiad pole kaubeldavad.

Kristo Käärmann saab iga olemasoleva aktsia kohta ühe B-aktsia, teised olemasolevad aktsionärid saavad kahe aktsia kohta ühe uue. Uue aktsiate jaotuse tulemusena omandab Käärmann ühe hääle vähem kui 50 protsenti kõikidest häältest.

Wise on oma ärimahte viimastel aastatel oluliselt kasvatanud ning erinevalt paljudest teistest n-ö uue majanduse ettevõtetest on firma ka alates 2014. aastast jooksvalt kasumis olnud.

Ettevõtte müügitulu kasvas lõppenud majandusaastal (Wise'i majandusaasta lõpeb märtsiga) 302,6 miljonilt naelalt 421 miljonile naelale. Ettevõtte ärikasum oli ligi 50 miljonit naela, koondkasum aga 24 miljonit naela.

Suurem osa firma tulust tuleb eraklientidelt ning firma suurimad turud Suurbritannia ning Euroopa laiemalt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles