Swedbank: meie ootus Merko Ehitusele oli selgelt liiga konservatiivne, kuid aktsia soovitust langetati

Romet Kreek
Copy
Swedbank soovitab Merko Ehtiuse aktsiat vähendada
Swedbank soovitab Merko Ehtiuse aktsiat vähendada Foto: Madis Veltman / Postimees

Merko esimese kvartali tulemused ületasid tänu tugevale kinnisvaramüügile ootuseid, kirjutab Swedbanki blogis Kukkur panga Balti aktsiaanalüüsi juht Marek Randma.

«Kuna Merko kasvav teostamata ehitustööde maht eelmisel aastal kasvas, siis esimese kvartali 8% käibe kasv oli meie hinnangul oodatud. Kuid isegi kui me ootasime mõningast kinnisvaraarenduse segmendi kasumlikkuse kasvu, siis meie oodatud konsolideeritud ärikasumi ootus oli selgelt liiga konservatiivne,» kirjutas Randma.

«Merko võimekust hindasid tõsta ning kasu lõigata suurte arenduste mastaabiefektist tõestas kinnisvaraarenduse segmendi kulumieelse ärikasumi (EBITDA) marginaali kasv 21%-ni, mis on alates 2015. aastast segmendi paremuselt teine kvartaalne kasumlikkus. Selle tulemusena kasvas esimese kvartali konsolideeritud EBITDA aastaga 60% 4,6 miljoni euroni, mis oli selgelt üle meie oodatud 2,8 miljoni euro,» nentis Randma.

Merko arenduste maht on kasvanud kõrgeimale tasemele alates 2007. aastast

«Kuna kinnisvara hinnad on kasvanud, siis tõstsime Merko kinnisvaraarenduse segmendi kasumlikkuse ootuseid. Kuna 2020. aasta esimesel poolaastal peatati uute arenduste alustamine, siis jätkame oma arvamusega, et käesoleval aastal müüb Merko ligi 400 korterit. Kuna esimese kvartali lõpus oli Merkol tootmises 1280 korterit, mis on kõrgeim tase alates 2007. aastast, siis ootame suuremat osa praegu arendatavate korterite müüki jõudmisest 2022.-2023. aastal,» märkis ta. «Kui ehitusteenuse segmendi 2020. aasta marginaalid olid madalaimad alates 2011. aastast, siis ehituse sisendihindade kasvu tõttu ootame, et 2021. aastal ehitusteenuse marginaal veel kasvama ei hakka.»

Swedbank tõstis Merko selle aasta EBITDA-kasumi ootuse 20 miljonilt eurolt 21 miljoni euroni, 2022. aasta oma 24 miljoni euroni ja 2023. aasta oma 25 miljoni euroni.

Kõrgemate ootuste tõttu tõstis pank aktsia hinnasihi 12 eurolt 13 euroni, kuid aktsiat soovitatakse nüüd müüa.

«Kuna meie praeguste ootuste järgi kaupleb Merko aktsia 12-kordse 2021. aasta oodatava ettevõtte väärtuse/kulumieelse ärikasumi (EV/EBITDA) suhte, 10-kordse oodatava 2022. aasta EV/EBITDA suhte juures ning ka 2021. aasta oodatav hinna/kasumi (P/E) suhe on 18-kordne, siis meie hinnangul ületavad suhtarvud nii Merko enda ajaloolisi keskmiseid kui ka Põhjamaade võrreldavate ettevõtete keskmiseid,» lausus ta. «Seetõttu peame Merko aktsiahinda kalliks ning langetasime investeerimissoovituse neutraalselt vähenda soovituseks.»

Merko Ehituse aktsia maksis täna 14,94 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles