Swedbank tõstis Tallinna Sadama hinnasihi 2 euroni

BNS
Copy
Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja ekspeaminister Jüri Ratas helistamas esimesel börsipäeval Tallinna Sadama börsikella.
Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja ekspeaminister Jüri Ratas helistamas esimesel börsipäeval Tallinna Sadama börsikella. Foto: Joakim Klementi/Eesti Meedia

Swedbank tõstis Tallinna Sadama aktsia hinnasihi 1,85 eurolt 2 euroni ja säilitas neutraalse investeerimissoovituse.

«Kuna Tallinna Sadama reisijate arv kahanes esimeses kvartalis eelmise aastaga võrreldes 76 protsenti, siis vähenesid ettevõtte tulud aastaga 10 protsenti, jäädes meie ootustele 5 protsendi võrra alla. Kuna reisilaevad, mis Vanasadamat külastasid, olid keskmiselt väiksemad ja seetõttu olid väiksemad ka sadamatasud, siis jäid reisisadamate segmendi tulud meie ootustele 1 miljoni euro võrra alla,» kirjutas Swedbanki aktsiaanalüüsi juhi Marek Randma panga blogis Kukkur.

Ta tõi välja, et reisiparvlaevade segmendi tulud kahanesid aastaga 3 protsenti ja jäid 300 000 euroga Swedbanki ootustele alla. «Kuna segmendi tulud on indekseeritud inflatsiooni- ja naftahinnaindeksitega, mis esimeses kvartalis langesid, siis vähenesid ka tulud. Muude segmentide tulud vastasid meie ootustele,» lisas Randma.

Analüütiku sõnul vähenesid ettevõtte tegevuskulud vähenesid aastaga 1 miljoni euro võrra 7,3 miljoni euroni ja üldiselt vastasid Swedbanki ootustele. Kui konsolideeritud müügitulu vähenes aastaga 2,9 miljoni eurot, siis kulumieelne ärikasum (EBITDA) vähenes 3,3 miljoni euro võrra.

«Selle peamiseks põhjuseks oli 2020. aasta esimeses kvartalis müüdud Paljassaare Sadama kinnistud, mis lisasid eelmise aasta kasumile ligi 1,6 miljonit eurot. Kuna tulud Reisisadamate segmendis olid oodatust väiksemad, siis jäi ka raporteeritud 13,2 miljoni euro suurune EBITDA jäi ootustele 500 000 euro ehk 3 protsendi võrra alla,» selgitas ta.

Kuna esimese kvartali reisijate arv kahanes ligi 1,2 miljoni võrra, siis saab Randma hinnangul ettevõttel endiselt olema raske tagasi teha kaotatud mahte, isegi kui oodata kolmandast kvartalist tugevat taastumist.

«Seetõttu langetasime 2021. aasta oodatava reisijate mahu 4,1 miljonile eurole, kuid tõstsime 2022. aasta ootuse 7,5 miljoni reisijani, mis on siiski ligi 3 miljoni võrra vähem kui aastatel 2017–2019. Kuigi kaubamaht esimeses kvartalis kasvas 10 protsendi võrra, siis jätsime 2021. aasta kaubamahu ootuse 21 miljonile tonnile, kuna me ootame vedellasti mahu vähenemist järgmistes kvartalites,» märkis aktsiaanalüüsi juht.

Swedbank korrigeeris Tallinna Sadama 2021. aasta käibeootuse 110 miljonilt eurolt 108 miljonile eurole, kuid ootab endiselt, et 2022. aastal saavutatakse käibeks 120 miljonit eurot ning 2023. aastal 130 miljonit eurot, mis on juba võrreldav pandeemia-eelse 131 miljoni euroga 2019. aastal. «Kuna turgude kindlustunne on taastunud, siis langetasime ka oodatava omakapitali ja kogukapitalihinna kriisieelsele tasemele,» lisas Randma.

Reede keskpäeval kauples Tallinna Sadama aktsia Tallinna börsil 1,954 euro tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles