Uus-Meremaa dollar kallines: keskpank sillutab teed intressitõusuks

Romet Kreek
Copy
Uus-Meremaa dollar kallines, kuna selles riigis võib keskpank juba tänavu intressi tõsta
Uus-Meremaa dollar kallines, kuna selles riigis võib keskpank juba tänavu intressi tõsta Foto: THOMAS WHITE/ REUTERS/ SCANPIX

Uus-Meremaa keskpank (RBNZ) üllatas täna investoreid teatega, et pandeemiast tingitud võlakirjade ostuprogramm lõpetatakse. Rahatrüki piiramine saatis valuutaturgudel kiivina tuntud Uus-Meremaa dollari tõusule. Investorites on nüüd kasvanud veendumus, et tänavu on oodata ka intressitõusu.

Uus-Meremaa keskpank jättis baasintressimäära 0,25 protsendile, kuid lõpetas 100 miljardi Uus-Meremaa dollari ehk 70 miljardi USA dollari suuruse võlakirjade ostuprogrammi.

See pani kohalike panku spekuleerima, et kõige varem juba augustis võib Uus-Meremaa keskpank asuda intressi tõstma, kirjutab Reuters.

«RBNZ on teinud kõik endast oleneva, et valmistada turgu ette augustis intressi tõstmiseks,» ütles ANZ Banki peaökonomist Sharon Zollner.

Pandeemiavaba Uus-Meremaa majandust toetavad kinnisvarabuum ja tugev tarbimine. Seetõttu pole põhjendamatu kartus, et inflatsioon võib tõusta kõrgemale keskpanga inflatsioonieesmärgist ja tuua kaasa tööjõupuuduse.

Uus-Meremaa majandus kasvas esimeses kvartalis 1,6 protsenti.

Kui Uus-Meremaa tõstab tänavu intressimäära, on tegemist esimese arenenud riigiga, kes asub intressitõstmise teele. Seevastu Austraalia keskpank teatas juulis, et nad ei plaani intressitõusu enne 2024. aastat.

Uus-Meremaa dollar kallines keskpanga teate järel 1,1 protsenti, 0,7017 USA dollarini. Uus-Meremaa valitsuse kahe aastase võlakirja tootlus kasvas üheksa baaspunkti võrra 1,668 protsendini.

Veel maikuisel istungil viitas keskpank, et intressitõus võiks juhtuda tuleva aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles