Inflatsioonitont käib mööda maailma

Romet Kreek
Copy
Praegu eeldatakse, et suurem hinnatõus on ajutise iseloomuga
Praegu eeldatakse, et suurem hinnatõus on ajutise iseloomuga Foto: Gary Cameron/ Reuters/ Scanpix

Kui eile šokeeris investoreid USA suur inflatsiooninumber, siis täna pani mõtteid mõlgutama Ühendkuningriigi keskpanga inflatsioonieesmärki ületav tarbijahinnaindeksi näit.

Suurbritannias ulatus juunis inflatsioon 2,5 protsendini. 2018. aasta augusti järel kõrgeim tarbijahindade tõus ületab Briti keskpanga inflatsioonieesmärki suunates tähelepanu sellele, kas keskpank ikka saab jätkata hiiglasliku majanduse elavdamise programmi täitmist.

Reutersi poolt küsitletud analüütikud ootasid tarbijahinnaindeksi tõusu kiirenemist maikuiselt 2,1 protsendilt 2,2 protsendini.

USAd tabas juunis 13 aasta suurim hinnatõus, kus hinnad kerkisid 5,4 protsenti.

«Tõenäoliselt tuntakse Briti keskpangas, et kiiresti läheneb aeg kui peab hakkama maha tõmbama majanduse toetamist,» ütles JPMorgan varahalduse globaalne turustrateeg Hugh Gimber.

Enamus keskpankureid arvab, et üleilmne hinnatõus jääb ajutiseks ning peegeldab pakkumisahela probleeme ajal kui Lääne majandused paranevad koroonapandeemiast.

Briti keskpank uuendas juunis prognoosi. Kui varem eeldati, et inflatsioon teeb tipu kolmel protsendil, siis nüüd peaks inflatsioon enne aasta lõppu tulema pigem nelja protsendi lähedale.

Keskpanga inflatsioonieesmärk on kaks protsenti.

Finantsturgudel on juba intressitõusuootused kasvanud. Nüüd hinnatakse, et Briti keskpank tõstab 2022. aasta augustiks intressitaseme 0,25 protsendini.

USAs andis enam kui kolmandiku hinnatõusust kasutatud autode ja veokite kallinemine. USAs on ökonomistid sama meelt USA keskpanga juhi Jerome Powelli pikaajalise vaatega, et kõrgem inflatsioon on ajutine nähtus.

Kasutatud transpordivahendid ja sõidukid läksid hinda, kuna kiibipuuduse tõttu kannatas uute sõiduvahendite tootmine. Kui uut neljarattalist ei saanud osta, oldi valmis rohkem maksma kasutatud auto eest. Kasutatud sõiduvahendid kallinesid aastases arvestuses 45,2 protsenti. Ka uute sõidukite hinnad tõusid. Peaasjalikult seletatakse nõudluse kasvu autode rendileandjatega, kes müüsid oma sõidukipargi pandeemia tipus maha ja püüavad seda nüüd taastada.

USA keskpank lasi reaktsioonina pandeemiale mullu lühiajalise intressitaseme nulli lähedale ning pumpas läbi igakuiste võlakirjade ostude raha majandusse. Keskpank on juba mõnda aega signaliseerinud, et kuna palju aastaid on olnud liiga madal inflatsioon, siis nüüd ollakse valmis laskma inflatsioonil kahe protsendist eesmärki ületada, sihtides keskmist inflatsioonitaset.

«Suur oht seisneb selles, et kui tarbijate ja äride teadvuses kinnistuvad inflatsiooniootused, siis viib see pikaajalise kõrgema inflatsioonini täpselt nagu 1970ndatel,» ütles PNC Financiali peaökonomist Gus Faucher. «Kui tõesti praegused inflatsioonilised surved jäävad ajutisteks mida keskpank jälgib, ei tohiks ajalugu korduda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles