ETFi tasude pikk hinnasõda võib nüüd olla lõppemas

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Marko Saarm

Börsil kaubeldavate fondide haldustasude langus on peatunud ja mõnel juhul on need esimest korda hakanud tõusma, mis võib tähendada, et aastakümneid kestnud üha madalamate tasude trend on lõppenud.

Juba aastaid on ETFi pakkujate vaheline tihe konkurents turuosa pärast viinud selleni, et valitsemistasud on langenud väga madalaks, mis on näiliselt investorite jaoks selgelt kasulik. Kuid nüüd näib, et see areng on muutumas.

Financial Times teatas JPMorgani uuringutele tuginedes, et ETFide haldustasud on kogu maailmas peatanud languse ja mõnede fondide haldustasud on esimest korda tõusnud.

JPMorgani arvutuste põhjal vähenesid USAs noteeritud ETFide varadega kaalutud aastased tasud aastatel 2012 kuni 2020 43 protsendilt 19 protsendini. Euroopa, Kanada ja Aasia ETFid langesid kõrgemalt tasemelt järsult, kusjuures Aasia ETFid kukkusid 2019. aastal lõppenud seitsmeaastase perioodi jooksul 51 protsenti.

Aasias hakkasid keskmised tasud eelmisel aastal kerkima ja on tõusnud 21 baaspunktilt 26 baaspunktile, teatas JP Morgan. Kulud Euroopas ja Kanadas on samuti hakanud tõusma, samas kui USA tasude langus on peatunud.

JPMorgani sõnul kaaluvad varahaldurid ümber oma võidujooksu strateegiat, kuna ETFidesse on viimase aasta jooksul rekordiliselt raha sisse voolanud. Veel üks tegur, mis nende sõnul aitab kaasa tasude tõusule, on ebaproportsionaalselt suur raha sissevool kõrgemate tasudega riskantsematesse fondidesse, nagu näiteks temaatilised ja aktiivselt hallatavad ETFid, aga samuti ka krüpto-ETFid.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles