Madis Müür: Ampleris on ükssarviku materjal ja ma hoian seda aktsiat muretult

Romet Kreek
Copy
Tallinn, 02.12.2020
Investor Madis Müür.
Foto Mihkel Maripuu,Postimees FOTO: Mihkel Maripuu/postimees Grupp/scanpix Baltics
Tallinn, 02.12.2020 Investor Madis Müür. Foto Mihkel Maripuu,Postimees FOTO: Mihkel Maripuu/postimees Grupp/scanpix Baltics Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ampler Bikesi tabas koostisosade puudus, mis avaldas mõju tootmisele ning kukutas käivet, mistõttu ettevõte peab ootamatult raha kaasama, kusjuures senised väikeaktsionärid ei pruugi saada aktsiaid märkida. Ampler Bikesi suurelt investeerinud Madis Müür näeb seda väikese ebaolulise tagasilöögina.

Kuidas oled rahul Ampler Bikesi käekäiguga?

Ampleri käekäiguga suures pildis läbi aastate olen väga rahul, see edulugu on isegi üle  ootuste kasvanud. Ettevõtte käesoleva aasta tegemistega võib rahul olla, tulemusi on tagasi hoidnud neist endist sõltumatu oluliselt laiem juppide puuduse probleem.

Ma välise löögi pealt ettevõttele hinnangut väga ei annaks. Pikas perspektiivis on see üks löökauk kasvukurvi peal. Plaanid on neil jätkuvalt vägagi suured ja panevad täie hooga edasi, palkavad hoogsalt. Arvestades vägagi tugevat nõudlust toodete järgi kui ka rahastusturgu, on gaasi põhjas hoidmine ka vaatamata korra kruusateele sattumisele ikkagi õige tee. Liiga palju kapitali neil vaja ei lähe, et edasisi eesmärke täita ja selle kokku saamine tundub vägagi realistlik.

Kas aktsia hinnalangus ei morjenda?

Hinnalangus ei huvita üldse. Investorina olles ligi 15-60 korda esimestest voorudest kapitali kasvatanud, siis 25 protsenti langus on umbes poole aasta tootlus, suures pildis mitte midagi. Ka börsidel on suuremaid kõikumisi, Ampleriga saab vähemalt korralikku tootlust sinna juurde. Kasvuettevõtte puhul loeb ikkagi pikem perspektiiv kui paar kvartalit. Nende tiimil ja ettevõttel on sellel turul vägagi ükssarviku materjali ja ma hoian väga muretult.

Ampler ongi kogu tee olnud väga alahinnatud ettevõte: startupperitele on natuke hilja siseneda, börsi investoritele vara, tootekategooria on ka Eestis pigem võõras. Kui nõudlus on väike, siis hind madal nagu juhtus ka eelmise rahastuse aegu 2019. Tookord kaasasime raha oluliselt kõrgemalt ja see tuli kiirelt täis. Võrreldes teiste sarnase faasi väiiksema käibega avalikult kaubeldavate 2-4 rattaliste elektritranspordi ettevõtetega on Ampler samuti naeruväärselt odav.

Järelturul kauplemisega on suur enamus investoreid üldse turule alla jäämas. Neil kellele meeldib 1-2 keskpärase kvartali pealt jalga väristama hakata tasuks korra peeglisse vaadata, et kas ettevõtte puhul on ikkagi tees muutunud? Ei ole ju, pigem on nõudlus enamus turgudel hoogu juurde saanud, rohepööre on kiirust ainult juurde saamas ja rahastusturg on väga tugev.

Kas plaanid osaleda täiendavas kapitalikaasamises?

Väiksel määral ikka osalen. Ampler moodustab mul üle 60% portfellist, palju enam hajutamise mõttes juurde panna ei kannata. Samas investeerida ei tasu eufooria laineharjal, vaid kui veri tänavatel ja praegu ikka paljud on jalga väristamas. See on õpikunäide ideaalsest investeerimishetkest. Tegu on ainuüksi Euroopas üle 10 miljardi eurose turu ühe asjalikuma ettevõttega, mis on alles kasvukurvi alguses ja väikestes ajutistes raskuste. Lollus oleks nii ideaalne võimalus endast mööda lasta. Kahe-kolme aasta pärast on neil realistlik teha ka üle saja miljoni käivet aastas, selle jaoks nad hakkavad juba tänavu tehast ehitama.

Kas väikeinvestoritest möödaminev kapitalikaasamine võib edaspidi peletada investoreid aktsiast eemale?

Ettevõte soovib ikkagi ka Funderbeamis senistele investoritele pakkuda võimalust kaasa tulla, lihtsalt pole veel kindel, kas see soovitud ajaraamistikus võimalik on. Tegevjuht Ardo Kaurit ei saanud lubada, aga soov oleks küll ja nad uurivad võimalusi. Kui ka avatud vooru ei tule seekord, siis kõigil investoritel oli nii varem kui on ka tulevikus olnud võimalik enda osalust nii tõsta kui müüa Funderbeami järelturul, mida ka aktiivselt kasutatakse. Ettevõttel on juba ligi 2000 investorit, kauplemiskäive on Tallinna börsi keskmise kandis. Eks sellisel juhul mõni jääks kõrvale küll, aga see on ka küllaltki valdkonna standard kasvuettevõtete puhul, et hilisemates voorudes on miinimumsummad juba hoopis teised. Näiteks Sunly ei võtnud viimases voorus alla miljoniga investoreid jutule ja see on igati okei. Paljud on ka varem nii esimese voorust ühe euro juures kui teises seitsme euro juurest kõrvale jäänud või vara müünud, eks otsustagu ise kui hea otsus see oli.

Ampler on selgelt midagi väga ägedat ehitamas, eeldused suuremaks eduks on vägagi paigas. Mina hoian enamus enda portfellist Ampleris vägagi julgelt. Valdkonna parim tiim ja toode selliste trendide ristumiskohas, taganttuul missugune. Selliseid võimalusi ei tule palju ette.

Miks Ampler nii ootamatult raskustesse sattus?

Algselt oli tõesti oodata, et nad enda rahavooga purjetavad ka selle aasta võiduka lõpuni, mis on tegelikult väga harukordne sellise kasvukiiruse juures ja ka selles valdkonnas. Ampler võiks praegugi väga vabalt enda vahenditega läbi ajada, aeglaselt palgata ja järgmine aasta sellise 20-50 protsenti kasvu ikka ära teha. Küll aga on neil mõistlik ikkagi gaas põhjas hoida, hoogsalt ettevõtet ehitada ja järgmine aasta ikkagi üle saja protsendi kasvu sihtida.

Ega neil ei ole praegugi mingit suurt summat vaja, siin ei tule palju osalust ära anda ja raskusteks on seda palju nimetada. Otsus praegu teatav ühekohaline protsent osalust ära anda ja sihtida üle protsendi kasvu järgmine aasta on ikkagi kõikide osapoolte, ettevõtte, asutajate ja ka investorite jaoks vägagi meie kõigi huvides. Isegi kui käesolevas ringis raha juurde panna ei saa.

Startupmaastikul on tegelikult vägagi valdkonna standard, et sellised isegi üle miljoni euro rahakaasamise voorud ja veel eriti viis miljonit ja sealt edasi voorudes enam väikeste summadega ligi ei saa. See on küllaltki erandlik, et Amplerile ikkagi järelturul ligi saab ja veel eriti sellise hinna pealt.

Võrrelge Ampleri hinnataset nt USA börsil kauplevate SOLO, FUV ja GP'ga, nende väärtused on Amplerist väiksema käibe juures üle 350 miljoni dollari juures. Wise'i, Pipedrive'i ja teised viimaste aastate väljumised on näidanud, et Eesti startuppidel väljumise puhul ei ole odavamat hinnataset kui lääne omadel. Siin osatakse väga häid tehnoloogiaettevõtteid ehitada ja Ampler on Eesti idumaastiku ja roheettevõtete üks väljapaistavamaid esindajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles