Eestiga seotud petuvõrk ajab eurooplastel harja punaseks

Liina Laks
, reporter
Copy
Krüptorahade buum on toonud suure voo inimesi, ka kelme, kes Eestis ettevõtet tahavad omada.
Krüptorahade buum on toonud suure voo inimesi, ka kelme, kes Eestis ettevõtet tahavad omada. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Euroopa petuskeemide ohvritele tekitab meelehärmi, kui pettusega seotud äriühingu juriidiline keha ja pettusega kaasnev kuulsus jäävad Eestisse, siis on tegelikke pätte praktiliselt võimatu kätte saada.

Hiljuti sattus Prantsusmaal võimude huviorbiiti petiste grupp, kes investeerimishuvilistelt vähemalt 40–58 miljonit eurot pihta panid. Ühisjoon – vana hea Eestis loodud osaühing.

Lugu algas tuhandete Prantsusmaa krüptonäljaste jaoks ilusalt: ettevõte RR Crypto andis veel sel kevadel lootusrikastele investoritele, kes tahtsid krüptovaradesse raha paigutada, mitmekümneprotsendiseid tootluseid. Juunis aga selgus, et on tekkinud probleem: firma juht Vincent Ropiot rääkis murelikule rahvale, et ühe maailma suurima krüptoplatvormi Binance'i tegevuse tõttu ei saa nad varale ligi. Jutt, et firmas on tehnilised probleemid, on tavaliselt märk sellest, et krüptopetised hakkavad oma viineriputkat kokku pakkima.

Copy
Tagasi üles