Moderna võeti S&P 500 liikmeks, mis lennutas aktsia hinda

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Moderna vaktsiin.
Moderna vaktsiin. Foto: Dado Ruvic

Moderna Inc. aktsia püstitas uue rekordi, kuna S&P Dow Jones Indices teatas neljapäeva hilisõhtul, et plaanib järgmisel nädalal lisada ettevõtte oma võrdlusindeksisse.

Covid-19 vaktsiinide tootja tõusis reedel koguni 11% võrra 288,88 dollarini, kuna ettevõte hakkab asendama Alexion Pharmaceuticalsi S&P 500 indeksis enne 21. juuli kauplemispäeva avamist. Alexioni kavatseb üle võtta Ühendkuningriigi ravimitootja AstraZeneca, vahendab Bloomberg.

Moderna aktsia on viimase 12 kuu jooksul rohkem kui kolmekordistunud, kuna selle koronaviiruse vaktsiin sai detsembris USAs erakorralise kasutusloa, vaid nädal aega pärast Pfizer/BioNTech vaktsiini esimest heakskiitu. Selle nädala alguses ületas ettevõtte turuväärtuse väärtus 100 miljardi dollari taseme, mis asetab selle farmaatsiafirmade eliiti.

«Biotehnoloogia Tesla»

Muljetavaldava innovaatorina, kes sillutab teed messenger RNA (mRNA) valdkonnas, peetakse Moderna aktsiat Jefferiesi analüütiku Michael Yee sõnul «Biotehnoloogia Teslaks». Modernalt oodatakse 2021. aasta tuluprognoosi tõstmist, mille peale tõstis Yee aktsia hinnasihi Wall Streeti kõrgeimale tasemele ehk 250 dollarie 170 dollarilt, vastavalt neljapäeval avaldatud aruandele.

Indeksfondide ja börsil kaubeldavate fondide juhid, kes kas jälgivad S&P 500 indeksit või kasutavad seda võrdlusalusena, võivad kaaluda teiste indeksis loetletud aktsiate müüki, et osta Moderna aktsiaid, mis võib veelgi suurendada selle kasumlikkust käesoleval aastal.

Firma meeletu edu käesoleval aastal

Ravimitootja on sel aastal tõusnud üle 170%, mis teeb sellest Nasdaq 100 indeksi kõige edukama aktsia. Aktsia senine hüppeline tõus võib viia selle järgmisel nädalal ka S&P 500 tippu, mil ta liitub indeksiga. Hetkel on võrdlusindeksi kõige edukam aktsia Victoria's Secreti and Bath & Body Works emafirma L Brands 98%-lise tõusuga.

Aktsia tohutu suur väärtus on analüütikute jaoks vaidluspunktiks, kuna nende keskmine hinnasiht Moderna jaoks eeldab reedesest hinnast enam kui 30% suurust langust. Nende skeptilisus on keskendunud käimasolevale arutelule Covidi kordussüstide turu üle ja asjaolule, et selle järgmise toote hilisfaasi uuring ei alga enne selle aasta lõppu. Investorid jälgivad ka aasta lõpuks oodatavaid varajasi gripiandmeid.

Cambridge'i linnas Massachusettsis asuv ettevõte on öelnud, et nende vaktsiinid toodavad antikehi haigustekitaja kergemini leviva delta tüve vastu, kuigi madalamal tasemel kui põhiviiruse puhul. Moderna püüab luua uusi vaktsiine ja ravimeid ka teiste viiruste, näiteks Zika ja gripi vastu, ning selliste haiguste nagu HIV ja vähk vastu.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles