Huvitavad aastad: investeerimisguru sõnul on vaid üks varaklass 11-st, millega järgmise seitsme aasta jooksul raha ei kaota

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Jeremy Grantham on taas pessimistlik peaaegu kõigi varaklasside suhtes
Jeremy Grantham on taas pessimistlik peaaegu kõigi varaklasside suhtes Foto: Nicholas Roberts/Reuters/Scanpix

Üks investeerimismaailma suurimaid pessimiste GMO asutaja Jeremy Grantham usub, et meemiaktsiate fännid eksivad rängalt ning mitte üksnes need aktsiad pole ülehinnatud, vaid seda võib öelda peaaegu kõigi ettevõtete kohta.

Ükskõik, millega mõõta, USA aktsiad on liiga kallid. Grantham hoiatas krahhide eest aastatel 2000 ja 2007.

11-st varaklassist ei prognoosi ta vaid ühele seitsme aasta perspektiivis langust, kirjutab Bloomberg.

GMO väitel väärivad mõned ettevõtted kõrgeid suhtarve, kuid pea kõik on ülehinnatud ja mitte vähe. Tema soovitus on, et kui kohe kuidagi teisiti ei saa kui omada USA aktsiaid, siis tasub vaadata väärtus- ja tsüklilisi aktsiad. Samal ajal tuleb säilitada aktsiatele kõrged kvaliteedinõuded.

USA suure turuväärtusega aktsiad peaksid seitsme aasta jooksul saavutama aastase kaheksa protsendise negatiivse aastatootluse. Veel hullemini peaks käima USA väikeettevõtete käsi, mis peaksid kaotama aastas inflatsioonijärgselt 8,5 protsenti. Rahvusvaheliste suurettevõtete aktsiad peaksid tegema aastas 2,8 protsenti miinust ja väikeettevõtete omad sama 1,8 protsenti. Kui arenevate turgude aktsiad peaksid kaotama keskmiselt 1,3 protsenti aastas, siis erandiks on arenevate turgude väärtusaktsiad, mis peaks teenima inflatsioonijärgselt keskmiselt 3,3 protsenti aastas. Neli võlakirjade varaklassi peaks raha kaotama ning USA dollareid kontol hoides peaks olema tulemuseks keskmiselt ühe protsendine aastakaotus.

Kui varaklasside sisse vaadata, võib sealt ikka ka midagi huvitavat leida. Näiteks meeldivad Granthamile Jaapani väikese turuväärtusega ettevõtete aktsiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles