Amazon tahab kulleritele korterivõtmeid anda

Liina Laks
, reporter
Copy
Amazoni kuller.
Amazoni kuller. Foto: SHANNON STAPLETON/Scanpix

Amazon peab läbirääkimisi kortermajade omanikega, et nood lubaksid Amazonil majadele paigaldada automaatluku, mis võimaldaks kulleritel seda pakkide kohaletoimetamiseks avada.

Handelsblatt kirjutab, et Amazon tahab USAs võtta kasutusele nn key of business'i – digitaalse majadele paigaldatava luku, mille kuller saaks lihtsa mobiiliseadmega avada. Selline lukk ei tuleks eramajadesse, vaid kortermajadesse, kus kuller saab paki trepikotta jätta ning vajadusel ka tagasisaadetava paki kaasa võtta.

Amazon reklaamib teenust kui võimalust pakivargusi ennetada. Turvaeksperdid näevad selles plaanis aga ohtu: sest niipea kui kuskil kasutatakse veebipõhist süsteemi, on ka häkkerid kohal. Seni on ainult USA postiteenistusel võimalik kortermajadesse pääseda, et trepikodades postkastidele ligi pääseda. Samuti on küsitav, mis saab neist kulleritest, kes ei tööta otseselt Amazoni, vaid alltöövõtja kaudu.

Amazon Handelsblatti turvaküsimustele ei vastanud. Handelsblatti hinnangul on aga USAs juba tuhendeid maju selle süsteemiga varustatud. Sealjuures ei pruugi korteri elanik teada, et tema majas selline olukord on, sest Amazon peab läbirääkimisi majaomanikega ja kui nood nõus on, tehakse asi ära. Lehe andmetel saavad Amazoni müügimehed majaomanike veenmistöö eest tuhandetesse dollaritesse ulatuvaid boonuseid.

Amazon on üks maailma suurimaid firmasid. Ettevõtte aktsia kaupleb 3648 dollari tasemel. Alates börsiletulekust 1997. aastal on firma väärtus kasvanud enam kui 210 000%.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles