Skandaalse spioonifirma omanik läheb likvideerimisele, aga mis saab Olympicust?

Liina Laks
, reporter
Copy
Naine uurib NSO Groupi pakkumisi
Naine uurib NSO Groupi pakkumisi Foto: MARIO GOLDMAN/Scanpix

Sky Newsi andmetel võib Iisraeli jälitusfirma NSO Groupi ja Eesti Olympic Enterntainment Groupi omanik Novalpina likvideerimisele minna.

Novalpina, mille fond asub ka Eesti LHV pensionifondide portfellis, läheb  likvideerimisele, põhjuseks ettevõtte kolme omaniku ja juhi erimeelsused.

Augustis seisab ees Novalpina Capitali osanike hääletus. Osanike seas on meedia andmetel lisaks Eesti pensionifondidele ka pensionifonde mujalt maailmast, sealhulgas USAst. Seejärel peaks Novalpina juhtimise võtma üle veel tundmatu kolmas osapool.

Mis saab ettevõtte kolmest investeeringust – NSO Groupist, Olympic Entertainmentist ja Prantsusmaa ettevõttest Laboratoire XO –, pole niisiis täpselt selge. Sky Newsi allikate andmetel võib ettevõtete müük osutuda põrgulikult raskeks.

Siingi on põhjused Novalpina kolmes omanikus: Stephen Peel, Bastian Lueken ja Stefan Kowski on nii tülli läinud, et Sky andmetel vaevalt nad müügitingimustes sõbralikult kokku lepivad.

NSO Group on aastaid olnud inimõigusorganisatsioonide viha all ning alles möödunud nädalal lahvatas uus skandaal, kui sai teatavaks, et firma nuhkvara kasutatakse laialt opositsioonipoliitikute, poliitiliste vastaste, inimõiguslaste ja ajakirjanike järele nuhkimiseks.

Äsja tegid Amnesty International, Privacy International ja Centre for Research on Multinational Corporations (rahvusvaheliste ettevõtete uurimise keskus) uuringu, milles näidati, kui keeruliseks on NSO Group oma struktuuri ajanud, et igasugustest kohustustest kõrvale hiilida ja oma sissetulekuid varjata. Näiteks on firmal olnud holding-ettevõte vaheldumisi Briti Neitsisaartel, Bulgaarias, Iisraelis, Küprosel, Luxembourgis, Suurbritannias, USAs ja Kaimani saartel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles