Hiina rahustab investoreid ja üritab peatada paanikamüüki

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Hang Sengi indeksit näitav ekraan Hongkongi kesklinnas.
Hang Sengi indeksit näitav ekraan Hongkongi kesklinnas. Foto: ISAAC LAWRENCE

Pärast seda, kui Hiina võttis sihikule mõne oma suurfirma, pidi Peking kolmapäeval hakkama rahustama investoreid ja kinnitama neile, et Hiina ettevõtted võivad endiselt USAs börsile minna, kui täidavad noteerimisnõudeid.

Läinud laupäeval tehti Hiinas maatasa eraõppefirmade ärimudel, kui teatati ootamatult, et neist peavad saama mittetulundusühingud. Uudis viis nende aktsiad vabalangusse. 

Nüüd üritas Hiina väärtpaberikomisjon koos rahvusvaheliste investeerimispankade juhtidega investoreid maha rahustada, vahendab uudisteportaal Bloomberg. Asjaga kursis allika sõnul helistati pankuritele ja anti teada, et haridusfirmadele seatud ootamatud määrused ei mõjuta teisi tööstuseid.

Peking on asunud uusi reegleid kehtestama ja need mõjutavad sektoreid alates haridusest kuni veebikaubanduseni. Internetifirmade puhul on senisest suurem kontroll toonud kaasa välismaiste börsidebüütide tühistamise ja investorite suurema hirmu, mis omakorda viis Hiina aktsiad langusesse.

Võimud proovivad turge rahustada

Kolmapäeval avaldasid kohalikud meediaväljaanded uudisteagentuuri Xinhua teate, milles kinnitatakse avalikkusele, et Hiina kapitalituru arengu vundament on endiselt kindel. Avalduses lisatakse, et piirangutega ei suruta teatud tööstusi maha, vaid tugevdatakse monopolivastaseid reegleid.

Hiina väärtpaberikomisjon pidi olukorra rahustamiseks helistama maaklerfirmadele ja kinnitama neile, et Hiina ettevõtted võivad endiselt USAs börsile minna, kui täidavad noteerimisnõudeid.

Viimastel nädalatel vastu võetud regulatiivsed meetmed on süvendanud investorite muret, et Peking püüab blokeerida väliskapitali sissevoolu Hiina varadesse.

Veebikaubandushiiule Alibabale määrati aprillis hiiglaslik trahv monopolireeglite rikkumise eest. Transpordirakendus Didi Chuxing eemaldati aga sel kuul pärast New Yorgi börsidebüüti Hiina rakendusepoodidest.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles