Börsieufooria võib ka Tallinna börsilt kiiresti kaduda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nasdaq Tallinna börs.
Nasdaq Tallinna börs. Foto: Mihkel Maripuu

Tänane uudiste rohke börsipäev tõi kaasa suured aktsiate hinnaliikumised.

«Sellised liikumised näitavad väga täpselt milline on investorite meelestatus erinevates sektorites. Tallinna börs on erainvestorite meelevallas ja suuri müüjaid ei ole kusagilt võtta,» ütles Swedbank Marketsi vanemspetsialist Meelis Maasik. «Madal likviidsus positiivse sentimendiga annab hea taganttuule soositud aktsiate tõusule. Tõusev trend tekitab ahnust juurde ja selliste tõusupäevadega tasuks olla ettevaatlik. Eufooria võib kiirelt ka lõppeda. Tallinki aktsia langus on arusaadav, kuna uut kapitali kaasatakse niivõrd palju madalamalt tasemelt, mis tekitab aktsia turuväärtuses palju küsimusi ja turg korrigeerib suure erinevuse.»

Tallink teatas täna plaanist kaasata kapitali oluliselt turuhinnast odavama hinnaga aktsiaid pakkudes. Tallinki maadleb koroonakriisi piirangutest reisimise vähenemisega ja selle piiramiseks kehtestatud meetmetega. Kahjumid on kuhjunud ning ettevõte vajab täiendavat kapitali. Aktsia reageeris 5,5 protsendise kukkumisega, 0,651 euroni.

Hoopis teisest puust oli LHV aktsiakapitali kaasamise plaan, kus kah aktsiaid pakutaks madalamal turuhinnast. Praeguse plaani kohaselt pakutaks märkimisõigustega aktsiaid vähemalt 28 euroga tükist. LHV aktsia tõusis uudise peale 7,2 protsenti, 32,80 euroni.

Sarnaselt LHVga on juba mõnda aega rallinud ka Coop Panga aktsia, mis võttis eile hinnas juurde 7,7 protsenti, 3,28 euroni. Coop Panga kohta ei tulnud mingisuguseid uudiseid.

«Kui LHV kaasab täiendavat kapitali eelkõige oma kiire kasvu rahastamiseks, siis Tallinki eelisõigustega märkimise eesmärk paistab olevat eelkõige firma kapitalibaasi tugevdamine, et tagada firma jätkusuutlikkus pikenevate reisipiirangute tingimustes ning võimalik on ka võlausaldajate surve lepinguliste kapitalinõuete täitmiseks,» ütles LHV analüütik Sander Danil. «Tallinki plaanitava emissioonihinna suured käärid senise turuhinnaga võrreldes on samuti veidi negatiivse maiguga, kuna paneb olemasolevad aktsionärid sisuliselt sundolukorda emissioonist osa võtta, et vältida oma osaluste olulist lahjendamist. LHV puhul samas lisab positiivsust asjaolu, et lisakapitali kasutatakse tõenäoliselt mingis osas perspektiivika Suurbritannia panga rajamiseks.»

Suure, 14 protsendise hüppe üles tegi Pro Kapital Grupi aktsia, mis maksis börsipäeva lõpus 1,55 eurot. Aktsia käive ulatus 22 949 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles