Selgus lõplik II pensionisambast lahkujate arv, minejaid tuleb üha juurde (32)

Liina Laks
, reporter
Copy
Kes enneaegselt II sambast lahkub, peab riigile 20% tulumaksu tasuma.
Kes enneaegselt II sambast lahkub, peab riigile 20% tulumaksu tasuma. Foto: Marko Saarm

Täna avaldas rahandusministeerium II pensionisambast lahkujate lõpliku statistika. Selgub, et lahkumisavalduse tagasivõtmise võimalust kasutas kaduvväike osa pensionikogujatest.

Nädalavahetusel oli viimane võimalus oma II sambast lahkumise avaldus tagasi võtta. Rahandusministeeriumi andmetel tegi seda 3415 inimest, kokku 46 miljoni euro ulatuses. Seega jäi lõplikuks raha väljavõtjate arvuks 149 620 inimest. Kevadel andis lahkumisavalduse sisse 152 675 inimest.

Praegu on II samba fondide maht 5,6 miljardit eurot. Rahandusministeeriumi andmetel lahkub praeguse seisuga esimese vooru järel 1,32 miljardit II sambast. Lahkumisavaldusi võeti juuli lõpu seisuga tagasi 46 miljoni euro ulatuses.

Neile hakatakse nüüd augustikuu lõpu seisuga väljamakseid tegema.

Rahandusministeeriumi andmetel on 56% avalduse tagasivõtjatest naised. Keskmine avalduse tühistaja oli 43-aastane ning keskmine sambasse kogunenud summa 10 265 eurot.

Ligi veerandil avalduse tühistanutest oli pensionini jäänud alla viie aasta. Teisisõnu, neil oli kasulikum see aeg ära oodata, mitte riigile lisaks 20% kogutud summast kinkida.

Avalduste teine voor: kaob veel 100 miljonit

Kuigi suurem avaldustelaviin oli kevadel, loob seadus võimaluse esitada avaldust mitu korda aastas. Nüüd lõppes ka teine lahkumisvoor, mil avalduse andis sisse veel 12 609 inimest, kellega lahkub II sambast uue aasta jaanuaris 93 miljonit eurot. Kui aktsiaturud vahepeal tõusevad, siis on see summa veelgi suurem.

Teises voorus raha väljavõtja oli 41-aastane.

Riik käivitas kevadel teavituskampaania, mis kutsus üles oma raha II sambasse edasi jätma. Kampaaniale kulutati 22 000 eurot.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles