SEB aktiivsed pensionifondid vaatavad väikeettevõtete ja arenevate turgude aktsiate poole

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mees vaatab kaugusesse
Mees vaatab kaugusesse Foto: PUNIT PARANJPE/AFP/Scanpix

SEB aktiivselt juhitud pensionifondid pööravad varasemast rohkem tähelepanu väikeettevõtete ja arenevate turgude aktsiatele ning inflatsioonikaitsega võlakirjadele.

SEB fondid jätkasid juulis positiivse tootlusega ning riskantsemad, aktsiatesse investeerivad fondid on näidanud aasta seitsme kuuga üle 15-protsendilist tootlust, teatas SEB.

«Eelmise aasta pandeemiavapustused on jäänud seljataha ja kõikide SEB pensionifondide osakute väärtus ületab juba mõnda aega pandeemiaeelset taset. Ehkki ka Eesti inflatsioon on tõusuteel, on kõik SEB fondid peale Konservatiivse suutnud investorite raha kasvatada inflatsioonist kiiremini, seda nii lühi- kui pikaajaliselt,» ütles SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev.

«SEB aktiivselt juhitud fondide rahapaigutusi oleme viimasel aastal suunanud väikeettevõtete ja arenevate turgude aktsiatesse ning inflatsioonikaitsega võlakirjadesse. Arvame, et majanduse taastumisfaasis läheb neil väärtpaberitel turu keskmisest paremini. Ühtlasi oleme valmistunud septembris toimuvateks väljamakseteks neile pensionikogujatele, kes soovivad ennetähtaegselt pensioniinvesteeringud maha müüa või varem pensionile minna. Kuna SEB pensionifondid on likviidsed, ei ole me sunnitud müüma vähemlikviidseid kinnisvara- ja metsainvesteeringuid Eestis. Jälgime tähelepanelikult, et välisväärtpaberite müük sujuks tõrgeteta ning ei mõjutaks SEB pensionifondidesse jääjate heaolu ja väljavaateid,» lisas Võrklaev.

Võrklaeva sõnul ei mõjuta II sambast lahkujatele septembris tehtavad väljamaksed SEB II samba pensionifondide tootlust ei positiivses ega negatiivses suunas. «Meie fondide varad on väga hea likviidsusega ja me saame müüa täpselt vajaliku koguse väärtpabereid vahetult enne väljamakset. Nii ei teki olukorda, et osa fondi vara on teatud aja jooksul investeerimata ja ei teeni midagi. Me ei näe ka võimalust, et pensionifondide varade müügid võiksid rahvusvahelistel turgudel väärtpaberite hindu allapoole suruda. Selleks on müüdavad kogused liiga väikesed,» märkis Võrklaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles