Briti keskpank vibutas valitsuse suunas näppu

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Suurbritannia valitsus on kasvatanud hoogsalt võlga ja riigieelarve on suures puudujäägis
Suurbritannia valitsus on kasvatanud hoogsalt võlga ja riigieelarve on suures puudujäägis Foto: YASSER AL-ZAYYAT/AFP/Scanpix

Bank of England teatas eile, et lähiaastatel tuleb hakata tagasihoidlikult rahapoliitikat karmistama, mistõttu rahandusminister Rishi Sunak peaks riigi rahaasjad korda tegema, sest üliodavad laenuvõtukulud ei kesta igavesti.

Lisaks intressitõusule tähendab rahapoliitika karmistamine ka ligi 900 miljardi naela väärtuses keskpanga ostetud valitsuse võlakirjade müüki.

Kuigi investorid ei oota Briti keskpangalt rahapoliitika karmistamist enne järgmist aastat, on Suurbritannia valitsuse laenamine muutunud kuus korda tundlikumaks intressimuutuste suhtes kui enne finantskriisi.

Ühendkuningriigi riigikassa võib olla sunnitud maksma rohkem võla teenindamise eest, samal ajal kui Sunak peab saama eelarvepuudujäägi kontrolli alla.

Sunak loodab sellele, et jätkusuutlik majanduskasv suurendab maksulaekumisi ja aitab seeläbi parandada rahaasjade seisu. Ta on korduvalt öelnud, et jälgib intressimakseid üha kasvava võlakoorma teenindamiseks.

Kuni selle aasta märtsini ulatus 12 kuu eelarvepuudujääk ligi 300 miljardi naelani ehk enam kui 14 protsendini SKTst. Suurbritannia valitsuse võlg ulatub 2,2 triljoni naelani. Suhtena SKTsse on võlakoorem suurim alates 1960ndast. Iga Ühendkuningriigi valitsuse kulutatud neljast naelast üks tuleb võlakirjade väljaandmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles