Pensionifondid Eesti väärtpaberitesse eriti ei investeeri

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension
Pension Foto: SCANPIX

Enamiku teise samba pensionifondide Eesti investeeringutest moodustavad tähtajalised hoiused ja arvelduskontod ning seega sõltub investeeringute maht Eestisse just hoiuste ja kontode muutusest.

Otse Eesti ettevõtete aktsiatesse ja võlakirjadesse investeeritakse suhteliselt vähe, kirjutab rahandusministeerium oma värskes kogumispensioni statistika aruandes. Samas investeeritakse suurem osa varadest Eestisse (24 protsenti) ja Luksembourgi (18 protsenti). Kolmandale kohale on tõusnud 12 protsendiga Iirimaa.

Aktsiad ja aktsiafondid moodustasid eelmise aasta lõpus umbes 33 protsenti varadest. Enne 2008. aastat oli nende osakaal 40 ning 2009. aasta lõpus 32 protsenti. Aktsiate otseinvesteeringud pigem vähenevad ja aktsiafondide osakaal suureneb.

Tähtajaliste hoiuste ja arvelduskontode osakaal on püsinud 2008-2011. aastal stabilselt 15 protsendi lähedal, kuid enne 2008. aastat oli see valdavalt alla viie protsendi. 2001. aastal oli raha osakaal ajaloo üks kõrgemaid – 16,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles