Millal astub mängu Šveitsi keskpank?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid vahetasid raha Šveitsi frankideks
Investorid vahetasid raha Šveitsi frankideks Foto: PASCAL LAUENER/Reuters/Scanpix

Šveitsi frank on pinge all. Investoreid huvitab küsimus, et milliselt tasemelt katkeb keskpanga kannatus ja ta hakkab võitlema frangi kallinemise vastu.

Šveitsi frank on tõusnud euro vastu üheksa kuu kõrgeima tasemeni, kuna investorid otsisid pandeemiakaitset. Keskpanga enda mudel näitab, et frank on käest andnud enamuse pandeemiaaegsest tugevusest.

Šveitsis madala inflatsiooni tõttu peetakse franki usaldusväärseks väärtuse säilitajaks. Euroala rahapoliitika peaks jääma ekspansiivseks, mis peaks nõrgendama eurot, kirjutab Bloomberg.

«On siis frank väga kallis? See on huvitav küsimus,» ütles Banque Picket & Cie ökonomist Nadia Gharbi. «See on keskpangale kommunikatsioonivahendiks, mis aitab õigustada lõtva rahapoliitikat.»

Keskpank toob lõdva rahapoliitika põhjuseks vajaduse võidelda kalli frangiga ülimadalate intressitasemete ja korduvate valuutainterventsioonidega.

Juunis teatas keskpank, et frank on kallis, kuid sellelt tasemelt on frank kallinenud vaid 1,5 protsenti.

Investorid on keskpanga signaale ignoreerinud ja kuhjanud viimastel nädalatel kokku lisaks Jaapani jeenile ka Šveitsi franki, kartes koroona levikust tingituna maailma majanduskasvu aeglustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles