Mida silmas pidada aktsiatesse investeerides?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Enne raskelt teenitud raha investeerimist tasub paika panna investeerimispõhimõtted, vastasel korral võib tegevus sarnaneda merel kaardita seilamisega.
Enne raskelt teenitud raha investeerimist tasub paika panna investeerimispõhimõtted, vastasel korral võib tegevus sarnaneda merel kaardita seilamisega. Foto: Caro/Marius Schwarz/caro/Marius Schwarz/scanpix

Aktsiatesse investeerimisega alustades on kasulik läbi töötada mõni investeerimisalane raamat. Alustajatele soovitatakse tihti paberil kauplemist ehk virtuaalse portfelli tegemist. Sellest võib olla kasu, kuid pärisrahaga investeerimine on midagi muud. Virtuaalsel kauplemisel ei tajuta kaotusvalu ja tehakse sageli uljamalt otsuseid.

Kasulik on haarata kontroll oma rahaasjade üle. Kui sissetulekute pool on lihtsamini hoomatav, siis mõistlik on pidada arvestust ka kulude üle. Mida hoolikamalt seda teha, seda enam võivad silma torgata kokkuhoiukohad. Kui tulud on kuludest suuremad, tekivad säästud, mida saab investeerida.

Sageli soovitatakse kõigepealt luua rahaline varu, mis kataks mitme kuu kulutused. Kunagi ei tea, mis võib juhtuda, ning selleks puhuks on hea, kui midagi on kõrvale pandud. See osa varast peaks olema ülilikviidne ehk see peaks olema vajadusel võimalikult kiiresti kasutatav. Selle osa raha eesmärk pole teenimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles