Draghi suvepuhkust varjutab pangaprobleem

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma vanim pank Monte dei Paschi di Siena seisab ikka savijalgadel
Maailma vanim pank Monte dei Paschi di Siena seisab ikka savijalgadel Foto: JENNIFER LORENZINI/Reuters/Scanpix

Kui Itaalia peaminister Mario Draghi pöördub tagasi tööle lühikeselt suvepuhkuselt, on tema tähelepanu nõudmas maailma vanima panga Monte dei Paschi di Siena probleemide lahendamine.

Toskaana pank pakkus Draghile tähelepanu juba 2008. aastal, kui ta juhtis Itaalia keskpanka ja lubas rivaalil Antonvenetal osta ülehinnatult antud panga.

13 aastat skandaale, kriisijuhtimist ja riigiabi on muutnud Itaalia suuruselt neljanda panga Itaalia suurimaks pangaprobleemiks, mis võib ohustada Itaalia finantsstabiilsust, kirjutab Reuters.

Kuigi suvel leidis valitsus võimaluse liita pank UniCreditiga, nurjasid poliitilised tõmbetuuled selle plaani. Valitsuskoalitsiooni kuuluvad parteid pole rahul töökohtade kadumise ja ajaloolise kaubamärgi hävimisega.

1472. aastal asutatud pank on 2008. aastast alates saanud 31 miljardit eurot laenukahjumeid, mis viisid panga aastate jooksul 21 miljardi eurose puhaskahjumini. 2017. aastal päästis riik panga 5,4 miljardi euroga.

UniCredit ei taha MPSi kontoreid Itaalia vaeses lõunaosas ning on valmis ostma vaid osa panga kontorivõrgust.

Itaalia valitsusele kuulub 64 protsenti MPSist. Kui riik hakkab kinni maksma koondamisi ja maksusoodustusi, läheks see maksumaksjatele maksma veel enam kui viis miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles