KredEx: kodulaenu tingimused lähevad karmimaks (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
KredExi juht Ivo Kuldmäe eelistaks, et laenu kodu jaoks saaks inimene, kes soovib põhieluaset, mitte suuremat maja, et eelmine üürile ­anda.
KredExi juht Ivo Kuldmäe eelistaks, et laenu kodu jaoks saaks inimene, kes soovib põhieluaset, mitte suuremat maja, et eelmine üürile ­anda. Foto: Madis Veltman

KredExi juht Ivo Kuldmäe tahab kodulaenude käenduse tingimused karmimaks muuta ning luua Eestis seninägematu riikliku idufondi, mille võiks börsile viia.

Mõni nädal tagasi otsustas valitsus, et KredExi kriisimeetmed jätkuvad. Kuid praegu Kred­Exis kriisi ei paista ja taotlejad uksi maha ei jookse. «Need ongi pigem vaatega tulevikku, et kui läheb üle majanduskriisiks, siis oleme valmis,» ütles KredExi juht.

Üks tuntumaid rahapotte, mis KredExil on, on niinimetatud kodulaenutoetus, mida saavad noored pered. Iseenesest on see väike summa: kui pank tahab üldiselt näha 15 protsenti sissemaksu, siis KredEx on valmis sellest võtma enda peale ühe kolmandiku. Idee on selles, et KredExi andmetel vähendab see noortel rahakogumise aega viielt aastalt kolmele. Kuigi viis protsenti korteri rahast tundub köömes, on meetmel minekut: isegi kriisiajal kasvas kodulaenude arv, KredEx hindab, et iga kolmas-neljas kodulaen võetaksegi nendega koos.

Just selle laenu tingimusi tehakse praegu ümber. «Arutame poliitikakujundajatega, et riigi abi ei kasutata investeeringuteks,» ütles Kuldmäe. «See, et saaksid KredExit üks kord elus kasutada, pole teemaks, aga me tahaksime, et selle laenu abil soetataks põhieluase, mitte et selles nähtaks võimalust soetada endale uuem suurem eluase ja vana välja üürida,» ütles Kuldmäe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles