Kõige kiirem pulliturg kahekordistas pandeemiapõhjast USA aktsiate väärtuse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: Justin Lane/EPA/Scanpix

USA S&P 500 indeksi väärtus on mullusest pandeemiapõhjast kahekordistunud, millega on tegemist kiireima pullituru ehk tõusutrendiga aktsiaturuga teise ilmasõja järel.

Koroonast tingitud börsikukkumise põhjas oli USA laiapõhjalise aktsiaindeks S&P 500 väärtus 2237,40 punkti. Eile oli indeksi näiduks 4479,71 punkti. Sinna jõudmiseks kulus vaid 354 kauplemispäeva. Keskmiselt on pulliturul kulunud aktsiaindeksi kahekordistumiseks enam kui tuhat kauplemispäeva, kirjutab CNBC.

«Tavaliselt kulub aktsiaindeksi kahekordistumiseks palju aastaid, mistõttu hiljutine areng näib täiesti uskumatu tempoga pullituruna,» ütles LPL Financiali peastrateeg Ryan Detrick.

Paljud peavad praeguse börsilennu põhjuseks pretsedendituid abipakette ja keskpankade ülilõtva rahapoliitikat. Mullu keset kriisi kärpis USA keskpank intressimäära nulli lähedale ja ujutas finantsturud üle 120 miljardi dollari väärtuses võlakirjade ostuga kuus. Päästeoperatsioon tuli siis kui S&P 500 oli teinud ajaloo kiireima 30 protsendise kukkumise.

Samal ajal paiskas USA valitsus triljoneid dollareid majandusse suuremate kulutuste ja  abimaksete näol kannatavatele ameeriklastele.

Praegusel rallil on ka fundamentaalne tugi ettevõtete majandustulemuste võimsa taastumise näol. Esimeses kvartalis kasvas S&P 500 ettevõtete puhaskasum 53 protsenti ja analüütikute prognooside kohaselt peaks kasum teises kvartalis tegema aastaga 93,8 protsendise hüppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles