Surmaavariid kukutasid elektriautode tootjate aktsiaid

Liina Laks
, reporter
Copy
Nio elektriauto
Nio elektriauto Foto: SCANPIX

Hiina elektriautotootja Nio aktsia on mõne päevaga kaotanud väärtusest 15% ja langusele tuleb aina lisa: üheks põhjuseks on Hiinas toimunud avarii, kus Nio isesõitva auto juht surma sai.

Barron‘ s kirjutab, et Nio elektrilise ja isejuhtiva süsteemiga varustatud ES8 sattus Hiinas avariisse ja autos olnud juht sai surma. Selle õnnetuse asjus politseiuurimine veel käib.

See teade ei meeldinud Nio investoritele: firma aktsia kukkus esmaspäeval 5,9% ja langes 38,6 dollari tasemele. Täna on aktsia eelturul samuti ligi 3% miinuses. Ettevõtte aktsia on viimase viie päevaga kaotanud ligi 15% oma väärtusest. Alates aasta algusest on aktsia kaotanud 20% väärtusest.

Teslat tabas samuti langus

Maailma tuntuima elektriautotootja Tesla aktsia oli eile samuti 4,3% odavnenud ja pisut tõotab langust juurde tulla tänagi, kuigi mitte sellises mahus nagu Nio puhul.

Tesla puhul avaldas mõju uudis, et kuna tema isejuhtiva auto tehnoloogia kasutamine on põhjustanud viimase kolme aasta jooksul juba 11 avariid, otsustas USA liiklusohutuse amet süsteemi uurima asuda. Uurijatele on iseäranis pinnuks silmas, et avariid toimusid olukorras, kus Tesla isejuhtiv auto sõitis otsa parkivale kiirabi- või politseiautole. Nendes avariides on hukkunud üks ja saanud vigastada 17 inimest.

Tesla kriitikud on pikka aega juhtinud tähelepanu sellele, et hoolimata sellest, et Tesla soovitab juhtidel ise kogu aeg liiklust jälgida, turundatakse autot kui täielikult isejuhitavat (Full Self-Drivind, FSD).

Tesla aktsia on aasta algusest kaotanud 3% väärtusest ja kaupleb 686 dollari taseme juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles