Eesti Pank toob septembri alguses müügile hõbemündi (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga uus hõbemünt
Eesti Panga uus hõbemünt Foto: Eesti Pank

Eesti Pank annab riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäeva auks välja hõbemündi.

Eesti Pank annab 2. septembril välja hõbedast meenemündi, mis on pühendatud riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale. Akel oli arst, diplomaat, välisminister ja 1924. aastal ka riigivanem. Tema juhitud valitsuse üks saavutus oli riigi rahandusliku olukorra kindlustamine.

15-euose nominaaliga mündi hind on 45 eurot. Mündimüük algab 2. septembril kell 13 Omniva e-poes. Eesti Panga muuseumis ja postkontorites münti osta ei saa. Üks ostja saab korraga soetada kuni kolm münti ja münte broneerida ei saa.

Mündil on fragment Friedrich Karl Akeli portreest ja tema allkiri Eesti lipu taustal. Hõbemündi kujunduse autor on Kristo Kooskora. Münt vermiti Leedu rahapajas.

Mulgimaal 5. septembril 1871 sündinud Friedrich Karl Akel oli Eesti riigivanem, välisminister ja diplomaat, õppinud arstiks ja pidanud silmaarsti elukutset. Akel oli Eesti riigivanem 26. märtsist 16. detsembrini 1924. Akel oli kogu elu ühiskondlikult aktiivne: juba ülikooli ajal kuulus ta Eesti Üliõpilaste Seltsi, hiljem Tallinnas elades ja töötades oli ta mitme erineva seltsi esimees, linnavolikogu liige ja esimees, samuti Tallinna Krediitühistu esimees ning EELK konsistooriumi ilmalik asepresident. Akel oli ka Eesti Olümpia Komitee esimees. Friedrich Akel oli kolm korda välisminister ja diplomaadina töötas ta Rootsis, Saksamaal ja Hollandis. Nõukogude okupatsioonivõimud vahistasid Akeli 1940. aastal ja hukkasid ta 1941. aasta suvel teadmata kohas.

Hõbemündi kujundanud Kristo Kooskora on lõpetanud Tartu Kunstikooli ning omandanud magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias muinsuskaitse ja konserveerimise erialal. Igapäevase kujundajatöö kõrval tegutseb Kooskora arhitektuuripärandi uurija ja juhendajana Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles