Suur osa Afganistani keskpanga 10 miljardist dollarist võib jääda Talibanile kättesaamatuks (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Afganistani keskpangale kuulus palju varasid, sealhulgas ka kullakangid
Afganistani keskpangale kuulus palju varasid, sealhulgas ka kullakangid Foto: DAVID GRAY/AFP/Scanpix

Kuigi Taliban on saavutanud Afganistani hõivamisel kiiret edu, ei pruugi neil sama hästi minna keskpanga (DAB) välisvarade oma valdusse saamisega.

Afganistani keskpanga varad ulatuvad umbes 10 miljardi dollarini. Panga valduses on välisvaluutat, kulda ja kunstiteoseid, kuid nende täpne sisu ja asukoht pole teada. Valdav osa varadest on välismaal ja nende kättesaamisega võib minna keeruliseks.

Reutersi andmetel ulatuvad DAB varad umbes 10 miljardi dollarini, millest 1,3 miljardit dollarit on kullas ja 362 miljonit dollarit välisvaluutas sularahas.

DAB raamatupidamise alusel oli Föderaalreservi New Yorgi harupangas läinud aasta lõpu seisuga umbes 1,32 miljardi dollari väärtuses kullakange.

Juunikuise raamatupidamisaruande kohaselt kuulus keskpangale 6,1 miljardi dollari väärtuses investeeringuid. Läinud aasta lõpu seisuga oli valdav osa investeeringutest USA valitsuse võlakirjades. Investeeringuid tehti ka Maailmapanga IBRD haru kaudu. Vähesel määral on investeeritud ka Rahvusvahelise Arvelduspanga (BIS) aktsiatesse ning Türgi kaubandus- ja arengupangas.

Föderaalreservi New Yorgi harupank teatas, et pank ei pea läbirääkimisi ühegi konto üle. Üldiselt ollakse aga kontaktis USA erinevate ametiasutustega jälgimaks välismaiste keskpankade tegevusi.

USA jätab varad kättesaamatuks

USA presidendi Joe Bideni administratsiooni anonüümseks jääda soovinud ametnik ütles, et Afganistani keskpanga USAs asuvaid varasid ei tehta Talibanile kättesaadavaks.

DAB välisvaluutas sularaha oli peaaegu täielikult USA dollarites ning need asusid keskpanga harupankades ja presidendipalees, mis langesid Talibani kätte.

Presidendipalees asuvas DAB varakambris oli läinud aasta lõpu andmetel ka alla 160 miljoni dollari väärtuses kullakange ja hõbemünte.

Üheks oluliseks küsimuseks saab see, kas Rahvusvahelise Valuutafondis IMF asuvad Afganistani erilaenamisõigused ehk SDRid summas 455 miljonit dollarit tehakse Talibanile kättesaadavaks või mitte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles