Norra naftafond teenis kopsaka kasumi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Statoili avamere gaasiplatvorm Stavangeri lähedal Norras.
Statoili avamere gaasiplatvorm Stavangeri lähedal Norras. Foto: Nerijus Adomaitis

Naftaettevõtete ja pankade hüppeline kasv börsil tõi maailma suurimale riiklikule investeerimisfondile teises kvartalis tugeva tulemuse, vahendab Financial Times.

Norra sai juba eelmisel aastal nautida häid näitajaid. Nüüd on riigi pensionifond, mida nimetatakse ka naftafondiks, saavutanud 2021. aasta esimesel poolel taas suure kasumi. Norra Panga andmetel oli tootlus 9,4 protsenti, mis vastab 990 miljardile Norra kroonile (95 miljardile eurole). 30. juuni seisuga oli maailma suurima riikliku investeerimisfondi koguväärtus 11,67 triljonit krooni (1,11 triljonit eurot).

«Aktsiainvesteeringud andsid esimesel poolaastal kõige positiivsema panuse tootlusse,» ütles Norges Bank Investment Managementi juht Nicolai Tangen. Tema sõnul olid investeeringud energia- ja finantssektorisse ning tehnoloogiaettevõtetesse eriti tasuvad.

Norra pensionifond on kindlustuseks tulevastele põlvkondadele, kui naftatööstusest saadav tulu lakkab. Fondi rahastatakse nafta- ja gaasitootmisest saadava rahaga, seda haldab rahandusministeeriumi nimel keskpank ning see investeerib tuhandetesse ettevõtetesse üle maailma, sealhulgas sellistesse suurettevõtetesse nagu Microsoft, Apple ja Amazon.

Viimase kuue kuu jooksul on fondist välja võetud 14,1 miljardi euro suurune summa. 72,4 protsenti investeeriti aktsiatesse, 25,1 protsenti võlakirjadesse ja 0,1 protsenti börsil noteerimata infrastruktuuri ja taastuvenergiasse.

Suur kasum ei ole üllatav. Eelmisel aastal teenis fond juba 1,07 triljoni Norra krooni kasumit, mis vastab umbes 102 miljardile eurole. Fondi tootlus oli kaksteist protsenti, võrreldes 42 protsendiga tehnoloogiaaktsiate puhul.

Aprillis teatas Norra rahandusministeerium, et riiklik fond lihtsustab oma investeerimispoliitikat. Selle kohaselt investeerib fond tulevikus vähem väikestesse ettevõtetesse ja hoiab tagasi uusi investeeringuid arenevatel turgudel. See mõjutab tõenäoliselt näiteks Saudi Araabia ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles