Hiina kehtestas uue privaatsusseaduse, mis kukutas tehnoloogiaaktsiaid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Alibaba logo.
Alibaba logo. Foto: GREG BAKER

Hiina suurte internetiettevõtete aktsiahinnad langesid reedel, kuna riigi seadusandlik organ võttis vastu uue ja range privaatsusseaduse, mis jõustub 1. novembril.

Xinhua uudisteagentuuri teatel hääletas seaduse üle rahvakongress ja president Xi Jinping kuulutas selle kohe välja, vahendab Reuters.

Alibaba aktsia langes 2,6 protsenti, Baidu langes 1,8 protsenti ning JD.com nägi 2,1 protsendi suurust langust. Hongkongi Hang Sengi indeks kukkus 1,8 protsenti ja Hiina suurettevõtete indeks CSI 300 langes 2 protsenti.

Selle vastuvõtmine on järjekordne samm Hiina valitsuse ja reguleerivate asutuste poolt riigi suurimate internetiettevõtete vastu suunatud karistusmeetmete võtmisel, millega karmistatakse küberruumi reguleerimist ja tugevdatakse eeskirjade täitmise nõudeid, et paremini kaitsta kasutajate privaatsust.

Hiina ametiasutused teatasid juuli alguses, et nad uurivad küberturvalisust sõidujagamisrakenduse Didi suhtes vaid kolm päeva pärast seda, kui ettevõte noteeris New Yorgi börsil. Aktsia hind on sellest ajast alates langenud 49 protsenti.

Uus seadus tuleb pärast teist andmete turvalisust käsitlevat seadust, mis jõustub septembris ja sunnib ettevõtteid liigitama andmeid, et need vastaksid paremini Hiina riiklikele julgeolekunõuetele.

Andmekaitseseadus reguleerib isikuandmete käitlemist internetiettevõtete poolt, eelkõige siis, kui neid edastatakse väljapoole Hiinat. Selles on sätestatud, et sellisel käitlemisel peab olema selge ja mõistlik eesmärk ning see peab piirduma «eesmärkide saavutamiseks vajaliku minimaalse ulatusega».

Ajastus võis investoreid üllatada, kuid Pekingi otsustavust võtta tagasi kontroll riigi küberruumi üle pole saanud keegi eirata, kuna planeeritavad piirangud on laienemas suuremale osale Hiina internetitegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles