Lõuna-Korea keskpank tõstis laenubuumi ohjeldamiseks intressimäära

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Korea raha
Korea raha Foto: THOMAS WHITE/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea keskpank tõstis täna intressimäära, olles esimene Aasia suurtest majandustest, kes eemaldub pandeemia-ajastu lõdvast rahapoliitikast, sest tarbijalaenude kasv ohustab majandust.

See on Koreale esimene intressitõus ligi kolme aasta jooksul.

Keskpanga juht Lee Ju-yeol märkis, et intressitõus võib saada lisa, kuna makronäitajate põhjal on Aasia suuruselt neljas majandus üle kuumenemas.

«Me ei kiirusta, aga me ei hoia ka end tagasi,» ütles ta pressikonverentsil küsimuse peale täiendava rahapoliitika karmistamise kohta. «Tulevaste intressimäära tõstmiste puhul vaatame Covid-19 arenguid ja USA keskpanga rahapoliitikat, millel on meile oluline mõju, nagu ka seda, kuidas rahanduslik tasakaalustamatus edasi areneb.»

Täna tõsteti baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra, 0,75 protsendini. See intressitõus oli analüütikute seas laialdaselt oodatud.

Keskpank tõstis selle aasta inflatsiooniprognoosi 1,8 protsendilt 2,1 protsendini.

«Kui tänavu tuleb veel üks intressitõus, juhtub see tõenäoliselt novembris, kuna tasakaalustamatuse tarvis läheks ühes tänase intressitõusuga tarvis vähemalt kahte kuni kolme intressikergitust,» ütles Kyobo Securitise võlakirjaanalüütik Paik Yoon-min Reutersile.

Korea aktsiaturg langes täna intressitõstmise järel 0,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles