USA rämpsvõlakirjakrahhis rikastunud miljardär nimetas krüptot väärtusetuks mulliks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kuld võib särada kui krüptorahade puhul selgub, et peale piiratud pakkumise ei seisne nende väärtus mitte milleski
Kuld võib särada kui krüptorahade puhul selgub, et peale piiratud pakkumise ei seisne nende väärtus mitte milleski Foto: imago images/Alexander Limbach/Scanpix

Miljardär John Paulsonilt, kes panustas enam kui kümme aastat tagasi USA kinnisvaraturu kukkumisele, küsitakse ikka, mis on tema järgmine suur panus, kirjutab Bloomberg.

Midagi võrdväärset, mille kukkumisele panustada, pole ta leidnud. Raske on leida uut 20 miljardi dollari suurust kasumit, panustades tänapäeval USA rämpshüpoteekvõlakirjade kukkumisele. Toonasest sündmusest kasvas välja suurim finantskriis pärast suurt depressiooni.

Nagu 14 aastat tagasi, näeb Paulson ka nüüd märke uljast spekuleerimisest. Kiirelt kasvanud rahapakkumine võib visata inflatsiooni kõrgemale praegustest ootusest, mis võib lüüa kulla taas särama.

Hiljutine ettevõtete ülevõtmiseks loodud riiulifirmade (SPAC) buumis saab olema tema sõnul keskmiselt kaotajaid, kuid krüptorahad on mull. «Ma ei soovita kellelgi investeerida krüptorahadesse,» ütles Paulson.

Tema sõnul pole praegu ühtegi eriliselt head assümmeetrilist kauplemisvõimalust, kus kaotada on vähe, aga võiduvõimalus sajakordne.

Praegu on enim valesti hinnastatud võlakirjaturg. Inflatsioon on juba kõrgem pikaajaliste võlakirjade tootlusest. Eeldatakse, et kõrge inflatsiooni on ajutine. Kui aga inflatsioon ei taltu või rahuneb kõrgemal keskpanga kaheprotsendilisest inflatsioonieesmärgist, siis intressimäärad peavad tõusma ja võlakirjade hinnad kukkuma. Sellisel juhul on palju keerukaid võlakirjade ja intressimääradega seotud optsioonistrateegiaid, mis võivad pakkuda suurepärast teenistust.

Kulla kallinemine seisneb investeeritava kulla vähesuses. Sellist kulda on mõni triljon dollarit, samas kui finantsvarasid on ligi 200 triljonit dollarit. Kui inflatsiooni tõstab pead, siis inimesed tahavad saada lahti võlakirjadest. Nad tahavad ka rahast vabaneda. Loogiline koht, kuhu raha panna, on kuld. Kui see raha hakkab kulda jahtima, põhjustab kulla nõudluse ja pakkumise tasakaalustamatus kulla hinnatõusu.

Kuigi krüptorahade pakkumine on piiratud, on tegu mittemillegi piiratud pakkumisega. Kui nõudlus ületab pakkumist, tõuseb hind. Kui aga nõudlus väheneb, kukub ka hind. Ühelgi krüptorahal pole muud väärtust kui selle piiratud kogus. Kui likviidsus kuivab kokku, siis läheb krüptorahade hind nulli, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles