Homme selguvad teisest sambast raha väljavõtjate ja PIKi raha kandmise summad (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Homme selgub palju teisest sambast enne pensioniiga väljavõtnud raha saavad
Homme selgub palju teisest sambast enne pensioniiga väljavõtnud raha saavad Foto: Caro / Klaus Westermann/Scanpix

Homme on ajalooline päev, kui selgub summa, mille teisest sambast väljavõtjad pärast tulumaksu kätte saavad. Samuti arvestatakse teises sambas pensioni investeerimiskontoga (PIK) jätkajatele fondidest väljakantavate osakute müügist saadav väärtus.

1. septembri seisuga fikseeritakse kõik väljamakstavad summad. Osakute tagasivõtmisel kasutatakse seda fondiosaku puhasväärtust, mille pensionifondi valitseja arvutab välja 1. septembril 31. augusti kohta.

Teisest sambast enne pensioniiga väljujate väljamaksed toimuvad septembris ning need algavad 2. septembril.

«Väljamaksete tegemine tähendab mitme omavahel seotud protsessi läbimist ning andmevahetust seotud osapooltega (pensionifondi valitsejad, töötukassa ja sotsiaalkindlustusamet, rahvastikuregister, maksu- ja tolliamet), tagamaks, et väljamaksete tegemine toimuks sujuvalt ning et iga väljamakse saaja saaks kontole korrektse summa,» ütles Kristi Sisa pensionikeskusest. Ta lisas, et keskus ei soovi seetõttu ka prognoose teha, kuid teeb kõik endast oleneva, et väljamaksed jõuaksid inimeste kontole võimalikult vara.

Väljamakse saaja saab ka ise kaasa aidata, et raha laekuks võimalikult vara ning et võimalike probleemide korral saaks Pensionikeskus väljamakse saajaga kiirelt ühendust võtta, soovitas ta.

Enne väljamaksete tegemist teeb Pensionikeskus ka osakute vahetamise, sealhulgas kannab raha pensioni investeerimiskontodele.

Peagi laekub ligemale 160 000 inimese kontole enam kui miljard eurot pika aja jooksul säästetud raha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles