Marat Kasparov avaldab viimase tehingu

Liina Laks
, reporter
Copy
Marat Kasparov lõi Ukrainas kauplemisüksuse
Marat Kasparov lõi Ukrainas kauplemisüksuse Foto: imago images/Frank Sorge/Scanpix

«See kõik on päris-päris,» kinnitab Marat Kasparov, kes lõi Ukrainas kauplemisüksuse. Nüüd tulebki kauplemisest elatuda. Äsja palgati kolm inimest juurde ja küpsemas on plaan teha kontor Tallinnasse.

«14 aastat tegelen börsiga,» rääkis Kasparov. Lisaks börsikauplemisele on ta ka ettevõtluses kätt proovinud. Viimati tegi seda lasterõivabrändiga – veel 2020. aasta alguses rääkis ta, et plaanib lasterõivamoega Ameerikat vallutama minna. «Mozart Fashion ebaõnnestus, launch'ini me ei jõudnud,» ütleb ta. Üheks põhjuseks oli ka see, et investoreid ei saadud taha, lisab ta.

Nüüdne ettevõte börsikauplemisega tegelebki. «Kell 7-8 ärkan, lähen trenni, vaatan peeglist, milline ilus inimene. Lähen tööle, tulevad kolleegid. 9.30 algab tööpäev. 16.30 avaneb turg, aga kell 11 hakkame uudiseid lugema, analüüsima. Puhkamine on nõrkadele.»

Mis praegu plaanis on?

«Hiina regulaator tegutseb. Tükeldab oma suuri ettevõtteid, kes on nagu riigid omaette. Shortisime NTESi,» rääkis Kasparov. (Shortimine - lühikeseks müümine ehk panustamine aktsia langusele, toim.)

Hiina tegevuses näeb ta halba mõju ettevõtetele, kuid riigi seisukohalt peab seda heaks. «Kui ma oleksin riik, siis ma teeksin ise täpselt samamoodi,» ütles Kasparov. Muid uudiseid, mis turgu mõjutavad, on veel: Kasparov viitab Lõuna-Korea otsusele, millega keelatakse sisuliselt Apple Pay monopol. «Lõuna-Korea pole mingi banaanivabariik, see on kihvt uudis turgudele.»

Kuigi ta praegugi palkab kauplejaid juurde, pole Kasparovi sõnul palju töötajaid vaja, et raha teha. «Viis inimest suudab teha sellise kasumi nagu LHV või sellise kahjumi nagu Tallink.»

Mis kauplejate reeglitesse puutub, siis ütleb Kasparov, et laseb inimestel mõelda nagu eeslitel. «Kuidas mõtleb eesel? Niipalju kannab kui jaksab, suudab nii palju kanda kui tahab. Kes on tagasihoidlikum, teeb vähem, kes on julgem, teeb rohkem. Julgem on kasumlikum,» rääkis Kasparov.

Kui turul on segased ajad, on see kauplejale kõige parem aeg üldse. «Mida rohkem volatiilsust, seda rohkem kasumit.»

Copy
Tagasi üles