Greenpeace: Šveitsi finantskeskus tegeleb jätkusuutliku rahanduse sildi all rohepesuga

Copy
Šveitsi frangid
Šveitsi frangid Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Keskkonnaorganisatsioon Greenpeace süüdistas kolmapäeval Šveitsi panku rohepesus, sest on selgunud, et nad jätavad sageli keskkonnasäästlikud investeeringud toetuseta ja nende pakutavad tooted ei ole kuigi kliimasõbralikud.

Greenpeace'i Šveitsi haru saatis oma töötajad potentsiaalsete investoritena 19 Šveitsi panka, sealhulgas hiidudesse, nagu UBS ja Credit Suisse.

Pangad tundsid vestlustes vaid pooltel juhtudel huvi, kas investor peab tähtsaks ka keskkonnasäästlikkust. Kui investorina esinev inimene küsis kliimasõbralikku investeeringut, mis oleks kooskõlas 2015. aasta Pariisi kliimaleppe eesmärkidega, selgus, et mõned investeerimisnõustajad ei teadnud sellest midagi.

Välja pakutud nn kliimasõbralikud fondid osutusid lähemal uurimisel tavalisteks investeeringuteks, ütles Greenpeace.

«Ükski kliimasõbralikuna esitatud finantsinvesteerimistoode ei suutnud tõestada, et portfellis on ainult Pariisi leppe kliimaeesmärkidele vastavad investeeringud,» seisab keskkonnaühenduse raportis.

Ilmnes, et ligi 60 kliimasõbralikuna soovitatud fondi puhul kehtis jätkusuutlikkuse kriteerium vaid osaliselt.

«Need tulemused on järjekordne tõestus, et Šveitsi finantskeskus tegeleb jätkusuutliku rahanduse sildi all rohepesuga,» teatas organisatsioon.

Mõne kuu eest uuris Greenpeace 50 Šveitsi ja Luksemburgi fondi ja leidis, et jätkusuutlikuks nimetatud fondid ei investeeri jätkusuutlikku majandusse rohkem kui tavalised fondid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles