Endine võlakirjakuningas: võlakirjad on samasugune investeerimisrämps nagu raha

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Võlakirjakuningas Bill Gross
Võlakirjakuningas Bill Gross Foto: JIM YOUNG/REUTERS/Scanpix

Kunagine võlakirjakuningas Bill Gross ütles, et piltlikult öeldes on võlakirjad samasugune rämps nagu raha, kirjutab Bloomberg.

Tema sõnul on USA valitsuse pikaajaliste võlakirjade tootlus nii madal, et neid ostvad fondid kuuluvad samuti investeerimisprügikasti.

Tõenäoliselt tõuseb 10-aastase võlakirja tootlus 12 kuu jooksul kahe protsendini praeguselt 1,3 protsendilt. Ka aktsiad võivad osutuda rämpsuks, kui ettevõtete kasumikasv jääb jalgu väga optimistlikele ootustele.

«Raha on juba pikka aega olnud rämps, kuid nüüd konkureerivad sellele tiitlile ka teised,» märkis 1970ndatel varahaldusfirma PIMCO asutanud ja 2019. aastal pensionile jäänud Gross. «Keskmise kestusega ja pikaajalised võlakirjad on kindlasti rämps, kuid kas ka aktsiad muutuvad rämpsuks? Kui ettevõtete kasumikasv tuleb madalam kahekohalisest protsendist, siis võib ka aktsiaid otsida prügi seast.»

77-aastane Gross on juba mõnda aega pessimistlik võlakirjade suhtes. Tema sõnul on valitsuse võlakirjade pakkumise ja nõudluse tasakaal täiesti paigast ära. USA keskpank neelab alla umbes 60 protsenti uutest emiteeritavatest USA valitsuse võlakirjadest, see võib hakata piirama võlakirjade ostuprogrammi. Samal ajal on juba välismaiste keskpankade ja investorite isu kahanemas.

Vähemalt 1,5 triljoni dollari suurune eelarvepuudujääk viitab, et valitsuse värskete võlakirjade pakkumine jääb suureks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles