Venemaa ettevõtted ihkavad osa saada Wall Streeti IPO-hullusest

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vene toidukaupade kett VkusVill.
Vene toidukaupade kett VkusVill. Foto: Tatyana Makeyeva

Venemaa tervisetoidu pakkuja VkusVill ja väärtpaberibörs SPB Exchange valmistuvad aktsiate esmaemissiooniks USAs, kirjutab Wall Street Journal.

Tervishoiu- ja toiduainetööstuse ettevõte VkusVill ja väärtpaberibörs SPB Exchange valmistuvad sel või järgmise aasta alguses avalikuks esmaemissiooniks USAs, teatasid ettevõtetega seotud inimesed. 

See aasta on kujunemas Vene aktsiate ja uute IPO-de jaoks üheks kõige aktiivsemaks pärast rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamist Moskvale 2014. aastal. Tõusule on aidanud kaasa rekordilised aktsiaturud välismaal ja paranev majandus kodumaal, mida soodustab naftahindade tõus.

Geopoliitika on veel üks oluline tegur, mis on aidanud kaasa Venemaa IPO-de renessansile. Kuigi USA ja Venemaa suhted on endiselt madalseisus, leevendas juunis toimunud USA presidendi Joe Bideni ja tema Venemaa kolleegi Vladimir Putini tippkohtumine investorite sõnul mõningaid turumuresid uute karmide sanktsioonide pärast.

VkusVilli väärtus jääb eeldatavasti 3 ja 5 miljardi dollari vahele.
VkusVilli väärtus jääb eeldatavasti 3 ja 5 miljardi dollari vahele. Foto: ANDREY OSTROUKH

Venemaa toidupoodide kett VkusVill, mis on pühendatud värske ja tervisliku toidu pakkumisele, peaks peagi esitama vajalikud dokumendid IPO läbiviimiseks USAs sel aastal või järgmise aasta alguses koos topeltnoteerimisega Moskvas, teatasid ettevõtte plaanidega kursis inimesed.

VkusVilli väärtus peaks olema vahemikus 3 kuni 5 miljardit dollarit, ütlesid allikad Wall Street Journalile. Ettevõte teeb koostööd kohalike tootjatega, et pakkuda tervislikku toitu kauplusteketi ja e-poe kaudu. VkusVill keeldus oma plaane kommenteerimast.

Peterburi vana börsihoone. SPB Exchange'i väärtus on eeldatavasti umbes 2 miljardit dollarit.
Peterburi vana börsihoone. SPB Exchange'i väärtus on eeldatavasti umbes 2 miljardit dollarit. Foto: Peter Kovalev

SPB Exchange on juba konfidentsiaalselt esitanud dokumendid USA väärtpaberite ja börsikomisjonile ning protsessiga kursis olijate sõnul hinnatakse börsi väärtuseks umbes 2 miljardit dollarit. SPB Exchange keeldus samuti kommentaaridest.

Börs, mis on spetsialiseerunud kodumaistele investoritele juurdepääsu pakkumisele Apple'i, Tesla ja teiste globaalsete aktsiatega kauplemiseks, kogeb sarnaselt Tallinna börsile erainvestorite buumi. Aktiivsete kontode arv peaaegu kolmekordistus augustis võrreldes eelmise aasta sama kuuga, tõustes üle 850 000.

Vene aktsiatel on lisariskid

Kõnealused ettevõtted ühinevad New Yorgis kauplevate Venemaa ettevõtetega, sealhulgas tehnoloogiagigant Yandexi, veebipõhise värbamisplatvormi Headhunteri ja riigi suurima mobiilsideoperaatori Mobile TeleSystemsiga.

Venemaa turg, nagu ka teised arenevad turud, tähendab investori jaoks riski. Enne 2014. aastat oli Londonis noteeritud Venemaa ettevõtete buum, eriti toorainesektoris, kuid kuna paljusid neid juhiti küsitavalt ja läbipaistmatult, siis eemaldati mitu ettevõtet börsilt.

Ka Hiina ettevõtete hiljutine kogemus näitab seda, kuidas regulatiivne kliima võib kiiresti muutuda. Peking tegutseb karmilt oma suurettevõtte suhtes, kellest mitu on noteeritud New Yorgis.

Venemaa lubab üldiselt oma suurtele eraettevõtetele rohkem ettevõtlusvabadust, ütlevad investorid. Samasugust regulatiivset mahasurumist nagu Hiinas suure tõenäosusega Venemaal ei näe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles