Tesla rivaal on alustanud teed börsile

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Veoki RT1 komplekteerimise testimine Riviani tehases.
Veoki RT1 komplekteerimise testimine Riviani tehases. Foto: Brian Cassella

Elektriautolembestel Eesti investoritel avaneb lisaks Teslale ja hiinlaste Niole peagi võimalus investeerida suure potentsiaaliga autotootja Rivian aktsiatesse. Riviani võimalikust börsileminekust kirjutasin siinses rubriigis veebruari alguses. Kaks nädalat ­tagasi teataski elektriliste veoautode ja linnamaasturite tootja, et esitas USA väärtpaberituru järele­valvele (SEC) esimesed dokumendid ­aktsiate avalikuks esma­pakkumise (IPO) korraldamiseks.

Ehkki midagi täpsemat IPO korraldamise aja ja mahu ­kohta pole ettevõte veel avaldanud, on Bloomberg kirjutanud teemaga kursis olevatele allikatele viidates, et Rivian soovib raha kaasamisega tõsta ettevõtte väärtuse 80 miljardile dollarile, mis tähendab, et õnnestunud IPO korral on Riviani väärtus suurem kui General Motorsil, rääkimata Ford Motorist, mille väärtus on 52 miljardit dollarit.

Analüütikud peavad ­Riviani üheks suurema ­potentsiaaliga elektriautode tootjaks. ­Ettevõte valmistab pikapeid ja linnamaastureid. Tõsi, seni pole veel ­ükski neist valmis saanud. Riviani asutaja R. J. Scaringe lubas kuu aega tagasi, et loodab esimesed ­pikapid tehasest välja saata juba septembris ning seejärel tulevad varsti ka linnamaasturid.

Ettevõte töötab välja veokeid Amazonile, kellega neil on sõlmitud leping 100 000 sõiduki tarni­miseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles