Moderna vaktsiiniuudised panid aktsia lendama (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Eakas mees saamas Moderna vaktsiini doosi COVID-19 vastu Roomas.
Eakas mees saamas Moderna vaktsiini doosi COVID-19 vastu Roomas. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE

Moderna uus vaktsiin mRNA-1073 ühendab praegust Covid-vaktsiini ja samuti väljatöötamisel olevat gripivaktsiini. Ettevõtte aktsia nägi pärast teadet suurt tõusu.

Moderna aktsia tõusis neljapäeval pärast seda, kui ettevõte teatas, et töötab välja kaks-ühes-vaktsiini, mis kaitseb nii Covid-19, kui ka hooajalise gripi vastu, vahendab CNBC.

Uus vaktsiin, mida ettevõte nimetab mRNA-1073, ühendab Moderna praeguse Covid-vaktsiini ja väljatöötamisel oleva gripivaktsiini, selgub pressiteatest. Teade tuleb Moderna väga eduka mRNA-põhise kahe doosiga koroonavaktsiini turuleviimise järel. Moderna aktsia lõpetas eilse börsipäeva 7,81 protsendi suuruse tõusuga.

«Täna anname teada meie uudse hingamisteede vaktsiiniprogrammi esimesest sammust, kus arendame ühe doosiga vaktsiini, mis ühendab Covid-19 ja gripiviiruse vastase toimeaine,» ütles tegevjuht Stephane Bancel neljapäeval.

«Üritame Modernas saada sel aastal kliinikutesse gripivaktsiini ja seejärel kombineerida see meie koroonavaktsiiniga, nii et te peate oma kohalikus kliinikus saama ainult ühe kordusvaktsiini. Seda igal aastal, mis kaitseks teid muret tekitava variandi vastu koroonaviiruse ja hooajalise gripi tüve vastu,» oli Bancel juba aprillis lubanud.

Messenger RNA ehk mRNA tehnoloogiat on arendatud juba aastaid, kuid Moderna ja Pfizeri vaktsiinid võimaldavad mRNAd on esimest korda kasutada inimestel.

mRNA-põhised koroonavaktsiinid toimivad nii, et nad petavad organismi tootma kahjutut viiruse osa, mis vallandab immuunvastuse. Väidetavalt on neid lihtsam toota kui traditsioonilisi vaktsiine, mis kasutavad immuunvastuse tekitamiseks tavaliselt surnud või nõrgestatud viirust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles