USA aktsiatel oli halvim nädal alates juunist

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Kauplejad kogunesid reedel, 11. septembri eelõhtul, tragöödia mälestamiseks börsi kauplemisplatsil.
Kauplejad kogunesid reedel, 11. septembri eelõhtul, tragöödia mälestamiseks börsi kauplemisplatsil. Foto: Courtney Crow

Inflatsioonikartused on taas esile kerkinud, kuna USA tootjahinnad tõusid augustis oodatust rohkem.

USA aktsiad lõpetasid reedel oma viimase ligi kolme kuu halvima nädala, kuna taastunud mure inflatsiooni pärast on kahandanud optimismi seoses keskpanga jätkuva toetusega finantsturgudele.

S&P 500 indeks langes New Yorgis 0,8 protsenti, samas kui tehnoloogiapõhine Nasdaq Composite langes 0,9 protsenti. Mõlemad võrdlusindeksid näitasid 1,6-protsendilist nädalast langust, mis on nende halvimad tulemused alates juuni keskpaigast.

Samuti on suured rallid jäänud minevikku. S&P 500 pole viimase 34 päeva jooksul näinud suuremat kui 1-protsendilist tõusu, mis on selle pikim mõõn viimase 20 kuu jooksul. Samas rohkem kui pooled indeksi liikmetest on alates maist kannatanud vähemalt 10-protsendilise languse all, näitavad Morgan Stanley poolt kogutud andmed.

Ka Euroopa aktsiad lõpetasid nädala nõrgemalt, kusjuures kogu piirkonda hõlmav Stoxx 600 võrdlusindeks sulgus 0,3 protsenti madalamal, mis teeb nädalaseks languseks 1,2 protsenti, mis on suurim langus alates augusti keskpaigast.

USA dollariindeks, mis mõõdab USA valuutat kuue võrdväärse vääringu suhtes, tõusis 0,13 protsenti. Nafta võrdlusaluseks olev Brenti toornafta tõusis 2 protsenti 72,84 dollarini barrelist, reageerides orkaanist Ida põhjustatud tootmisviivitustele.

Inflatsioon valmistab muret

Investorite usaldus sai reedel löögi alla, kui andmed näitasid, et USA tehasehinnad tõusid augustis kuuga võrreldes 0,7 protsenti, mis ületas majandusteadlaste ootusi 0,6-protsendilise tõusu kohta.

BMO Capital Marketsi intressimäärade strateeg Ian Lyngen ütles Financial Timesile, et inflatsiooninäit kinnitas «jätkuvat muret kõrgendatud kulustruktuuride pärast», kuna koroonapandeemiast põhjustatud tarneahela häired püsivad.

«Turg on hakanud uskuma, et võib-olla saab 2022. aasta olema aasta, mil inflatsioon jääb kõrgeks,» ütles Société Générale'i ülemaailmse inflatsioonistrateegia juht Jorge Garayo Financial Timesile. «Ma ei ole näinud midagi, mis veenaks mind selles, millal see häire laheneb,» lisas Garayo, viidates pea kõige puudusele alates arvutikiipidest kuni kappideni, mis on osaliselt tingitud koronaviiruse põhjustatud seiskumistest Aasia tootjariikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles