20 aastat tagasi: kuidas möödus kole 9/11 börsil?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mälestusseisak New Yorgi börsil terrorirünnakute aastapäeval
Mälestusseisak New Yorgi börsil terrorirünnakute aastapäeval Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

20 aastat tabas USAs justkui välk selgest taevast terrorirünnak, kus kasutati reisilennukeid pilvelõhkujate rammimiseks. Hirmus tegu jõudis kiiresti uudiste ja telepildi vahendusel kogu maailma.

Investoritel oli siis muudki tegemist, kui börsile ja aktsiatele mõelda. Paanika vältimiseks otsustati, et New Yorgi börsi ja Nasdaqi ei avata kauplemiseks.

USA börsid avati kauplemiseks alles 17. septembril. See oli pikim kauplemispaus pärast teist maailmasõda, kirjutab Investopedia.

17. septembril kukkus Dow Jonesi tööstuskeskmine 684 punkti ehk 7,1 protsenti. Nädalaga kukkus Dow tööstuskeskmine enam kui 14 protsenti. USA aktsiaturgudel haihtus nädalaga 1,4 triljonit dollarit ettevõtete turuväärtust.

Ebakindlusest tingituna müüdi lennukompaniide ja kindlustusseltside aktsiaid. Investorid otsisid kindlust, mille tagajärjel tõusis kullauntsi hind ligi kuus protsenti, 287 dollarini untsist.

Kui börsil kauplemine avati 17. septembril, omandas börsipäeva avamise kellahelistamise tseremoonia justkui uue tähenduse, kirjutab Money.com. See näitas, et äri jätkub nagu tavaliselt.

Väljaanne annab mõned soovitused, kuidas investori võiks selliseid raskeid aegu üle elada.

Tuleb keskenduda pikaajalistele eesmärkidele ning mitte lasta end häirida ajutistest asjaoludest, ükskõik kui kohutavad need ka poleks. Pikas perspektiivis ei oma need tähtsust. Lühiajaliselt tuleb börsidel ette suuremaid kõikumisi.

Teiseks ei tohi lasta hirmul saada osaks enda investeerimisotsustamise protsessist. Paralüseeritult börsikukkumise vaatamine ei aita kuidagi kaasa otsuste tegemisele.

Kolmandaks tasub meeles pidada, et börsid ja majandus on väga vastupidavad.

USA laiapõhjaline aktsiaindeks S&P 500 on tõusnud 2001. aasta septembrist enam kui 310 protsenti. 20 aastat tagasi investeeritud tuhandest dollarist on saanud 4110 dollarit ja seda dividende mitte arvestades.

USA majandus on 2001. aastast kasvanud keskmiselt 3,9 protsenti aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles