Suur Baltikumi ükssarvikukaart: eestlased on jätkuvalt tipus

Liina Laks
, reporter
Copy
Roberta Rudokiene, Startup Lithuania juht
Roberta Rudokiene, Startup Lithuania juht Foto: Vigantas Ovadnevas/Startup Lithuania

Kuigi Eesti on niinimetatud ükssarvikute rohkuse poolest maailma tipus, on meie lõunanaabrid teinud hulga seadusemuudatusi, millega nad siinsetele firmadele kandadele astuda plaanivad.

Anna Elsa Karika Startup Latvia meeskonnast selgitas, et Lätis on idufirmade arv kasvamas. Sellele aitavad tema sõnul kaasa ka mitmed riigi seadusemuudatused, mis «idutamise» lihtsamaks muudavad. Mis puudutab täpset idufirmade arv, ütles Karika, et EIT Digitali ja Startup Wise Guysi tehtud Balti startupiraporti järgi on Lätis 10 000 elaniku kohta 2,5 idufirmat. Võrdluseks: Leedus on sama arv 3,7 ja Eestis 7,9. «Me võime eeldada, et praegu on Lätis 500+ idufirmat,» kinnitas Karika. Igal aastal lisandub suurusjärgus 50 ettevõtet. Positiivselt mõjub kindlasti ka Läti esimese ükssarviku ehk miljardi dollari suuruse turuväärtuse ületanud Printfuli eeskuju.

Leedus on praegu ametlikult üks ükssarvik – kasutatud riiete müügiga tegelev Vinted, mille turuväärtus ületab kolme miljardi euro piiri, aga Startup Lithuania juht Roberta Rudokiene usub, et tegelikult on neid veel peidus. «Me usume, et meil on juba Leedus rohkem kui üks ükssarvik, aga nad ei otsi investeeringuid ja seetõttu pole nende väärtust ka ametlikult teatavaks tehtud.» Rudokiene andmetel on praegu Leedus 1040 idufirmat. Eestis on Startup Estonia andmetel vaid natukene rohkem: 1221 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles