Hiinlaste Evergrande tüürib Lehman Brothersit tabanud krahhi poole (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Politseinikud kaitsevad Evergrande peakontorit protestijate vastu inimketiga
Politseinikud kaitsevad Evergrande peakontorit protestijate vastu inimketiga Foto: DAVID KIRTON/REUTERS/SCANPIX

Hiina suuruselt teine ärikinnisvaraarendaja Evergrande on korduvalt hoiatanud, et ei suuda teenindada oma suurt võlga. Ettevõttel on ligi 300 miljardit dollarit võlga.

Viimastel nädalatel on ettevõtte rahakriis süvenenud ja kui ta ei suuda kiiresti raha kaasata, siis võib muutuda maksejõuetuks. Kui see juhtub, jookseb läbi Hiina pangandussüsteemi – ja laiemalt majanduse – šokilaine.

Teisipäeval teatas ettevõte, et mingit käegakatsutavat edu pole investorite otsingutel saavutatud. Ettevõte loodab leida ostjat elektriautotootjate ja kinnisvarateenuste äride osalustele.

Kompanii Hongkongi kontorihoone müük pole õnnestunud. 2015. aastal ostis Evergrande hoone 1,6 miljardi USA dollari eest, kirjutab CNN.

Investorid ja võlausaldajad kardavad raha kaotada ning on asunud protestima. Hiina politsei piiras ettevõtte Shenzhenis asuva peakontori ümber politseinikest inimketiga.

Investorid nutavad Evergrande peakontori ees, et nad ei näe enam kunagi sinna investeeritud raha
Investorid nutavad Evergrande peakontori ees, et nad ei näe enam kunagi sinna investeeritud raha Foto: AFP/SCANPIX

Hiina võimud teatasid Evergrande peamistele laenuandjatele, et laenu järgmise nädalala intressimakset pole põhjust oodata, kirjutas Bloomberg. Ettevõte loodab veel laenude pikendamist.

USAs oli Lehman Brothersi maksejõuetus üheks sümboliks, mis vallandas suure üleilmse finantskriisi. Enne seda oli mitmeid märke rämpshüpoteekvõlakirjade ja nendega seotud tuletisinstrumentide hapuksminekust. Pärast Lehmani maksejõuetust polnud enam kuidagi võimalik kuhjunud probleemidest mööda vaadata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles