Rahandusminister tahab peatada krüptolitsentside jagamise

PM Majandus
Copy
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Konstantin Sednev

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ütles, et Eestis on rahapesuriskid nii jõudsalt kasvanud, et kavas on regulatsioonide karmistamine. Seniakua võiks krüptolitsentide andmise peatada.

Valitsuskomisjoni juhi, rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi poolt kiiret tegutsemist.

«Eesti siseriiklik riskihinnang tõi esile, et suurimad riskid on meil virtuaalvääringu teenuste pakkujate hulgas. Viimasel valitsuskomisjoni koosolekul saime erinevatelt järelevalve- ja uurimisasutustelt ülevaate riskidega seotud sektori tegevusmahtude ja riskide kasvust,» selgitas Keit Pentus-Rosimannus.

«Valitsuse eesmärk on tagada, et virtuaalvääringute valdkonnas oleksid rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid maksimaalselt maandatud. Saadan kooskõlastamisele seaduseelnõu sektorile seni kehtinud nõuete karmistamiseks ja läbipaistvuse suurendamiseks. Samuti leian, et Rahapesu Andmebürool on mõistlik kaaluda uue regulatsiooni kehtima hakkamiseni uute litsentside väljaandmise ajutist peatamist, et vähendada riskide täiendavat kuhjumist. Eesti ärikeskkond on avatud ausatele ettevõtetele ning meie siht on panna piir igasugusele kahtlase eesmärgiga tegevusele, mis võiks viidata finantskuritegevusele,» lisas minister.

Samuti arutati 2022. aasta kevadel ees ootava Euroopa Nõukogu rahapesu ja terrorismi rahastamise vastase võitlusega tegeleva ekspertkomitee Moneyval hindamisvisiidi ettevalmistuse hetkeseisu. Seekordsel hindamisel analüüsib Moneyval, kuidas Eesti seadusi ja regulatsioone praktikas ellu rakendab ja milline on Eesti asutuste võimekus rahapesu ja terrorismi rahastamist tõkestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles