Aastaid raha Hiina kuhjanud välisinvestorid võivad Evergrande jamade tõttu raha välja tõmmata

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Evergrande kortermaja Guangzhous
Evergrande kortermaja Guangzhous Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Rahvusvahelised investorid on kuhjanud aastaid raha Hiina. Nüüd on kinnisvaraarendaja Evergrande võimalik maksejõuetus kõike pea peale keeramas.

Evergrande probleemid on juba maikuust kuhjunud. Kasinamaks muutunud vahendid on kukutanud 305 miljardi dollari suuruste kohustuste mahuga gigandi aktsia- ja võlakirjahindu ligi 80 protsenti. Tuleval nädalal peaks ettevõte tasuma 80 miljoni dollari suuruses mahus võlakirjaintressi, kirjutab Reuters.

Mis edasi juhtub, on ebaselge. Pangad võivad tõenäoliselt vaid unistada intressimakse saamisest.

«Eks näeme, mis hakkab juhtuma,» ütles arenevate turgude korporatiivvõlakirjade üksuse juht Sid Dahiya. «Tõenäoliselt töötatakse kuluaarides mingisugust lahendust välja, kuid meil pole selles osas mingisugust selgust. Varem pole ka seatud pretsedente.»

Evergrande on hoiatanud, et kui nad ei suuda raha kaasata, siis riskitakse maksejõuetusega. Ettevõte teatas, et pole selles küsimuses edu saavutanud.

Analüütikute sõnul pole enam kui 280 linnas 1300 kinnisvaraarendust tegev Evergrande liiga suur, et hävida. Viimane käiks ehk suurte riigiga seotud ettevõtete kohta. Kuid kuna Peking võitleb jõuliselt tehnoloogiafirmade Alibaba ja Tencentiga, ei pruugi suurus kaasa tuua päästmist riigi poolt.

Hiina riigi mõjuga ajaleht Global Times kirjutas juhtkirjas, et Evergrande puhul ei tohiks loota valitsuse päästmist lootuses, et see on liiga suur ettevõte, millel ei lasta hävida.

Tõenäoliselt lööks Evergrande kriis ka teisi kõrge võlakoormusega Hiina ettevõtteid.

Kuigi Hiina investorid protestivad kogu Hiinas Evergrande kontorite ees, laseb Hiina riik tõenäoliselt kriisil areneda kontrollimatult. Ettevõte on juba jäänud võlgu enam kui 70 000 investorile.

Kinnisvara kiirmüük on juba löönud niigi habrast Hiina kinnisvaraturgu, tuues kannatusi ka teistele arendajatele. Samuti kannatavad ehitusmaterjalide tootjaid, kirjutab Bloomberg. Enam kui miljon koduostjat ei tea enam, kas nende elamised ka valmis saavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles